Робъртс обясни защо САЩ считат Русия за заплаха на националната сигурност

САЩ се страхуват, че независимата външна политика на Русия може да ги лиши от международното лидерство. Това заяви американският политолог Пол Крейг Робъртс в интервю за Press TV, предаде РИА Новости.

По-рано американският генерал Джоузеф Вотел заяви, че „действията на Русия представляват „най-значителната дългосрочна заплаха за националната сигурност на САЩ“.

Наричайки Русия заплаха, Щатите дават на населението повод да мисли, че Русия може да нанесе на САЩ ядрен удар.

„Това създава страх, който Вашингтон може да използва за реализацията на своите планове”, обяснява той.

По думите на политика, в действителност заплаха за САЩ представлява не ядреното оръжие, а независимият външнополитически курс на Кремъл.

„САЩ достигнаха този момент, когато енергията не е достатъчна за така необходимия на Щатите статут на единствена свръхдържава, затова страна с такава външна политика се разглежда като враг или заплаха”, пояснява Робъртс.

От една страна, ставайки „необходимият враг”, Русия оправдава мащабните разходи на военнопромишленият комплекс на САЩ в период на икономически трудности. От друга страна обаче Щатите трябва да попречат на Русия да ограничи американското лидерство, както стана в случаите със Сирия и Иран, затова те използват Европа за осъществяване на политиката на санкции по отношение на Москва.

„Русия доказа, че може да срива плановете на Вашингтон и да блокира инициативата на американската външна политика, а също така да налага на американците друг план на действие. А Вашингтон просто не може да търпи това”, счита Робъртс.