Решетников: Русия трябва да се върне на Балканите

Днес Балканите, особено в светлината на кризата в Украйна и нестабилната ситуация в Близкия изток, играят много важна роля.

СПОРЕД РУСКИ ВОЕННИ ЕКСПЕРТИ, В ДНЕВНИЯ РЕД НА САЩ И НАТО ИМА ДВА ОСНОВНИ ВЪПРОСА: УКРАЙНА И ИРАК. И В ТЕХЕН ИНТЕРЕС Е ДА ДОМИНИРАТ В ЧЕРНОМОРСКО-СРЕДИЗЕМНОМОРСКИЯ РЕГИОН, НА БАЛКАНИТЕ И В ТУРЦИЯ…

Разбира се, днес Балканите, особено в светлината на кризата в Украйна и нестабилната ситуация в Близкия изток, играят много важна роля. И трябва да се каже, че за тези, които искат да използват тази криза за засилване на техните позиции: САЩ, НАТО, ЕС – има много сериозен резерв. По принцип, Съединените щати контролират основните страни на Балканския полуостров: Румъния, България и Гърция. Може да се каже, че те са напълно зависими от САЩ. Съща както и така наречената „държава Косово“, псевдодържавата Македония, псевдодържавата Черна гора – всички те изпитват много мощно влияние и аз бих казал даже, откровения диктат на Съединените щати.

Тук искам специално да отбележа, че сега под контрола им преминава и Молдавия, която е съседна на Балканите. И за Русия, която се стреми към мирно разрешаване на тази криза, ситуацията е крайно неблагоприятна. Засега все още Сърбия играе полунезависима роля, но нейното ръководство също е подложено на огромен натиск от страна на Запада, който я шантажирана с възможността да бъде приета/да не бъде приета в ЕС. И постепенно започва да се поддава на това пресиране. Загубите, които ние понесохме на Балканите в края на 80-90-е години, сега ни излизат през носа, или, както се казва, ни удрят като бумеранг отзад по главата. За съжаление.

Населението на България, Гърция, Сърбия в по-голямата си част е настроено приятелски към Русия. Въпросът е в зависимостта на елита. Значителна част от гръцкия елит е зависима, а елитът в България е продажен.

КАКВО БИ ТРЯБВАЛО ДА ПРЕДПРИЕМЕ В ТАЗИ ОБСТАНОВКА РУСИЯ?

Русия трябва да се върне на Балканите Преди всичко като хуманитарна сила. Ние трябва активно да развиваме там свое присъствие и по-твърдо и целенасочено да работим с ръководството на тези страни: „Ако вие не сте способни да реагирате и да отразявате настроенията на своето население, а отразявате само настроенията на Вашингтон и Брюксел, то и нашите икономически отношения ще се изграждат с вас по съответния начин дотогава, докато вие не започнете да разбирате какво не ни харесва.

Тоест, Русия трябва да бъде активна в икономическата сфера. Икономическите отношения с тези страни трябва да влияят на политическите отношения. А не обратното. Проектът „Южен поток“ е много актуален за България и Сърбия. Изгоден е за тях. Но българското ръководство не издържа натиска на САЩ. Опитва се да се оправдава пред нас. Страхува се. А защо? Бюджетът. „Ние ще прекратим финансирането“, – плаши ЕС. И всичко ще рухне. Моментално. Тежки са перспективите и на сръбската икономика. Същото става и в Гърция. Ние пък през 2014 не обръщаме никакво внимание на създаването на НПО в тези страни, не формираме свое информационно поле. Такова просто няма. Няма и поле на междучовешко общуване, слаби са научните връзки – всичко се намира в едно полузачатъчно или полумъртво състояние.

Макар че преди всичко трябва да се поддържат онези сили, а те съществуват, които действат от позициите на дружба и сътрудничество с Русия. Необходимо е системно присъствие. А ние се държим като с Украйна: сключили сме някакви договори и се радваме. И там вече ни няма.

В България работата стига до там, че българската Социалистическа партия, която винаги отиваше на избори с лозунга за сътрудничество с Русия, сега препоръчва на своите кандидати за депутати да изключат от предизборната кампания думата „русофилство“. Представяте ли си? За другите партии изобщо няма да говоря. Ситуацията е много тревожна.

На териториите на балканските държави има американски и натовски военни бази. Ръководството и народът на тези страни трябва да разбират какво означава присъствието на тези бази в случай на изостряне на конфликт, в случай на започване на военни действия. Първото е удар по тези страни. По Черна гора, България, Румъния, Гърция. Удар от страна на Русия! Ние, политолозите, говорим откровено за това. Балканските страни са мишена от първа линия! Преди няколко дни се проведе пресконференция на лидера на националното движение в България „Русофили“ Николай Малинов, на която той каза нещо, което никой не е казвал в тази страна през последните 20 години: „Българи и българки! Вие представяте ли си, че като имаме бази на САЩ на територията на България, вие извеждате България в предния фронт на удара против… братска Русия, която никога не ни е правила нищо лошо! Но ние се съгласихме да има бази…“

Автор: Леонид Петрович Решетников