Решава се съдбата на "Руски паметник" в София

Паметникът е бил издигнат на 29 юни 1882 г. със средства, събрани от руския народ.

Проект на Столична община за реконструкция на пространството около Руски паметник възмути граждани на София, които разкритикуваха идеята за смяна на паветата с асфалтова настилка и липсата на обществено обсъждане.
В подкрепа на проекта са гласували повечето граждани, участвали в онлайн анкета на сайта на Столична община. „Това е съмнителна процедура, а онлайн анкетата е нищожна. Още повече, че гражданите не са виждали проекта, а това е недопустимо, когато се прави толкова мащабна и дълбока промяна на знаково място, каквото е Руски паметник”, коментира в ефира на „Тази сутрин” по bTV Мартин Микуш от „Красно село”, който е част от инициативния комитет за запазване на облика на мястото.
Той изтъкна и друг проблем – според проекта трамвайните линии ще бъдат преместени така, че колите на градския транспорт ще правят много остър завой.
Друг член на инициативния комитет посочи и разликата между първоначално обявената цена и стойността на проекта сега. „Зам.-кметът по транспорта първо обясни, че ще е под 500 000 лв., а сега излиза над 3,5 млн. лв. Имаме справка, според която препавиране на един квадратен метър струва 25 лв., а за преасфалтиране – 41 лв.”, подчерта той.

Директорът „Транспортна инфраструктура” в Столична община Васил Начевски нарече информацията на гражданските организации изкривена и посочи, че проектът я опровергава, без да обясни как. „Предвижда се изместване на трамвайната линия, за да се използва кръстовището като кръгово за по-голяма пропускливост.

Симулацията показва, че кръстовището ще е по-ефективно. Има план за смяна на водопровод и канализация”, коментира Начевски, който увери, че обликът на пространството около Руски паметник няма да се промени. Той покани всички граждани, които се интересуват, да разгледат проекта при него.

Гражданите контрираха, че са съгласни с необходимостта от ремонт на кръстовището, но настояха за пренареждане на паветата, а не смяната им с асфалт, което би било по-скъпо и неекологично. „Столична община маха паветата с аргумента, че няма специалисти по поддръжката им. Това е като да отидеш да си извадиш зъба, защото няма кой да ти поправи кариеса”, посочи Мартин Микуш.

По думите на представителя на Столична община, паветата са собственост на Общината и се използват за ремонт на малки павирани улички.

От инициативната група настояват да се запази автентичния облик на пространството около „Руски паметник“ в София и припомниха, че това е първият паметник, построен в столицата на освободеното от османското владичество Княжество България.