Реч на С.В. Лавров на церемонията по откриването на музея-мемориал в г.Марибор, Словения

На 8 юли 2014 година, във втория по население град на Марибор, тържествено е открит музей- мемориал на мястото на бившия нацистки лагер за военнопленници  Stalag XVIII-D. В церемонията по откриването са взели участие министрите на външните работи на Словения – Карл Ерявец и на Русия – Сергей Лавров.

  images

Уважаеми господин Президент,

Уважаеми министри,

Уважаеми дами и господа,

Скъпи приятели,

Малко се вълнувам след великолепното изпълнение на вечната песен по думи на Константин Симонов „Жди меня“. Тази песен-химн е за всички тези, които чакаха своите братя, съпрузи, синове, бащи. Огромно благодаря на нашите словенски приятели за тази истинска човешка и съвсем не формална церемония.

За цялата наша делегация е огромна чест днес да бъдем тук и да видим със своите очи как се претвори в живота инициативата на кмета на града, на обществеността на Марибор и Словения, с подкрепата на официалните власти на Вашата прекрасна страна и Посолството на Русия.

Този мемориал е посветен на онази страница на Втората Световна война, която до неотдавна беше неизвестна. Изследователите откриха архивните материали, през 2011година на това място беше поставен специален знак и днес музеят е реалност. Много благодаря и дълбок поклон на всички, които помогнаха за осъществяването на тази идея…

Уроците на Втората Световна война призовават към солидарност. Те изискват от нас извличане на правилни изводи от това, което е станало и недопускане на прояви на расизъм, ксенофобия форми на неонацизъм.

Искам да изразя надежда, че нашите отношения със Словения, които са образец на партньорство и се градят на принципите на взаимна изгода, уважение и равноправие ще послужат като добър „флаг” в създаване на правилна атмосфера в Европа.

Вечна памет на тези, които с цената на собствения си живот са заплатили за свободата, мира и благополучието на бъдещите поколения.

http://www.mid.ru/brp_4.nsf/newsline/0521F8F24122177D44257D0F0042C07C

index lager600