Рекордно потапяне на полюса на студа

Руските дайвъри поставиха рекорд. Водолазите от подводния изследователски отряд на Руското географско дружество и Руската федерация за подводните спортове се потопиха под леда на най-студените езера в света – Лабинкир и Ворота.

Водоемите се намират в труднодостъпни места в Якутия в Оймяконския регион – полюса на студа на Северното полукълбо. От 6 до 9 март подводни изследователи се гмуркаха в ледените води на двете съседни езера в рамките на експедицията „Полюса на студа”. Проектът започна през миналата година, и това е вторият рекорд на руснаците: през 2013 г. те вече влязоха в Книгата на Гинес с формулировката „първото гмуркане с акваланг в природния водоем в близост до полюса на студа – езерото Лабинкир. Към него сега се прибави още един екстремен водоем – Ворота, до който се стига със специално подготвени камиони. Пътят с дължина 30 км отне почти 20 часа, заяви за „Гласът на Русия” лидерът на експедицията Александър Губин:

– Това е много труднодостъпен регион. Езерата са на повече от хиляда метра над морското равнище. Една от задачите е била да се вземат проби. Взехме проби от почвата на най-дълбокото езеро Лабинкир, както и проби от водата, направихме снимки на подводната фауна. Гмурнахме се в езерото Ворота, на мястото, където рядко ходят хора. То е дори по-трудно достъпно, отколкото Лабинкир. Стигнахме до най-дълбоката му точка.

Изследователите са проникнали под дебелия 1,5 метра лед на дълбочина 60 метра. Между другото, гмуркането над 40 метра се смята за технически трудно и изисква специални умения от дайвърите. И като се има предвид разликата в температурата (-31 на въздуха и +2 на водата), проблемът става много по-сложен. След екстремното дълбоководно потапяне наблюдателят на Световната федерация по подводна дейност, логистът на екип на знаменития Жак-Ив Кусто, Бажена Остойич направи специално изявление за поставянето на рекорда от екипа на руските дайвъри. Като цяло, те са направили повече от 200 измервания на дълбочини и са взели около 20 проби от водата и почвата. Членовете на експедицията „Полюсът на студа” са изпробвали и възможностите на човешкия организъм в екстремни условия, отбеляза Александър Губин:

– Всяка такава експедиция е изпитание. За нас изпитание беше и проверката на оборудването. За мен, по-специално, беше изпитание да дишам правилно и да измервам газовете – температурата е много ниска. Имаше и човек, който следеше за безопасността на експедицията, неговата задача беше да се занимава с дихателните техники.

В този район на Якутия са измерени най-ниските температури на повърхността на земята. Оттук идва и статутът полюс на студа. В Северното полукълбо те са два – Гренландия и якутския Оймякон. Днес в селото живеят малко над 500 души. Средната температура през февруари е -44 градуса по Целзий, но често пада до -50, а някои зими надминава 70 градуса под нулата.