Рейгънист нарича Украйна "демокрация, убита чрез протест"

Кой управлява в Украйна? Разбира се не умерените протежета, които Вашингтон и ЕС се надяваха да инсталират като ново правителство на Украйна. Споразумението, което с подкрепата на Вашингтон и ЕС опозицията сключи с президента Янукович, за да се сложи край на кризата, не изтрая и един час.

Дори и бившият шампион по бокс Виталий Кличко, който имаше силни позиции като опозиционен лидер, само след няколко часа беше изтласкан настрана от размириците. Новоназначеният президент избран от това, което се нарича в момента парламент в Украйна, Олександър Tюрчинов, няма база сред тези, които свалиха правителството. Както коментира Би Би Си „подобно на всички основни опозиционни политици, и г-н Тюрчинов не се ползва с пълното доверие на протестиращите на площад Независимост в Киев.“

В Западна Украйна единствената организирана и въоръжена сила е ултранационалистическата формация „Десен сектор“. От начина, по който лидерите на тази група говорят, може да се предположи, че те упражняват властта.

Един от лидерите на „Десен сектор“ Олександър Музичко вече обеща да се бори срещу „евреи и руснаци до смърт“. Укрепвайки властта на „Десен сектор“, Музичко заяви, че демократично избраното правителство е свалено и сега „ще има ред и дисциплина“ или „отрядите на Десен сектор ще застрелят копелетата на място.“ Под „копелета“ Музичко разбира който и да е, който се осмелява да се противопостави на контрола на „Десен сектор“ върху ситуацията. „Следващият президент на Украйна ще бъде от „Десния сектор“ заяви Музичко.

Друг лидер на тази формация – Дмитрий Ярош, пък заяви: „Десен сектор“ няма да остави оръжието“. Той обяви сделката между опозицията и президента Янукович за „неприемливо“ и поиска забраната на Партията на регионите на Янукович.

Корените на „Десен сектор“ са в средите на онези украинци, които по времето на Втората световна война застанаха на страната на Адолф Хитлер и воюваха срещу Съветския съюз. Именно „Десен сектор“ подмени мирните протести в подкрепа на присъединяването към ЕС с въоръжени и насилствени нападения срещу полицията, насочени към сваляне на избраното с демократични избори правителство, което в крайна сметка успяха да направят.

„Десен сектор“ не свали украинското правителство, за да го предаде в ръцете на „платената“ от Вашингтон и ЕС опозиция.

Има тенденция за омаловажаване на „Десен сектор“ като малка група, но е факт, че тази формация не само иззе контрола на протестите на Майдана от умерената прозападна опозиция, както самите умерени опозиционни лидери признават, но и набра достатъчно обществена подкрепа да унищожи националния паметник на войниците от Червената армия, загинали за освобождението Украйна от нацистка Германия.

Ако „Десен сектор“ мрази руснаците за победата над нацистите, то те трябва да мразят и САЩ, Франция и Англия по същата причина. Малко вероятно е „Десен сектор“ да вкара Украйна в ЕС.

Руските части на Украйна ясно разбират, че разрушаването на паметника в чест на победата на Червената армия срещу германските войски от страна на „Десен сектор“ е заплаха срещу руското население на Украйна. Властите в източната и южната част на Украйна, които в миналото са били част от Русия, организират милиции срещу ултранационалистическата заплаха, отприщена от глупостта и некомпетентността на Вашингтон и от наивните и лековерни протестиращи в Киев.

След като се намеси във вътрешните работи на Украйна и загуби контрол върху процесите, Вашингтон сега отправя ултиматуми към Русия да не се намесва в Украйна. Нима Сюзън Райс, неоконсервативната съветничка по националната сигурност на Обама, си мисли, че Путин ще обърне внимание на нейните ултиматуми или на едно толкова некомпетентно във военно отношение управление, което показа, че в продължение на 8 години не e в състояние успешно да контролира Багдад  или да се защити от няколко хиляди леко въоръжени талибани? На руските войски отне само няколко часа, за да неутрализират обучената от американци и израелзи грузинска армия, която Вашингтон изпрати да нахлуе в Южна Осетия.

Украйна е много по-важна за Русия, отколкото за САЩ или ЕС. Ако ситуацията в Украйна е излязла от контрол и десни екстремисти се възползват от това, руската намеса е сигурна. С арогантност и глупост администрацията на Обама безотговорно създаде пряка стратегическа заплаха за Русия.

Високопоставен руски служител, цитиран от „Мoscow Times“ заявява: „Ако Украйна се отдели, ще предизвика война. Украйна първо ще загуби Крим, защото Русия ще направи същото като в Грузия. Ние няма да позволим на Европа и САЩ да вземат Украйна от нас. В страните от бившия Съветски съюз ние сме едно семейство. Те мислят, че Русия все още е слаба като в началото на 90-те години, но ние не сме.“

Украинската крайна десница е в по-силна позиция, отколкото платените украински марионетки на Вашингтон – основно слаби и неподходящи лица, които продават страната си за пари на Вашингтон. „Десният сектор“ е организиран и въоръжен. Той е автентичен и местен. Не е зависим от парите, с които Вашингтон и ЕС финансират неправителствените украински организации. Има идеология и не трябва да плаща на своите поддръжници да излязат на улиците, както Вашингтон трябваше да прави.

Най-важното е, че добросъвестни, но глупави протестиращи, като студентите в Киев, позволиха на украинския парламент да унищожи украинската демокрация. Контролираният от опозицията парламент отстрани демократично избрания президент без избори с очевидно незаконни и недемократични действия. Контролираният от опозицията парламент издаде незаконни заповеди за арест за членове на правителството и незаконно освободи престъпници от затвора. Така опозицията създаде ситуация, в която властва беззаконието и отвори широко вратите за „Десен сектор“. Сега може да се очаква, че всичко, което опозицията направи на Янукович, „Десен сектор“ ще стори с опозицията. Точно както революцията от февруари 1917 г. срещу руския цар изведе на сцената болшевишката революция от октомври 1917 г., изненадвайки глупавите „реформатори“, унищожаването на украинския политически ред подготви сцената за „Десен сектор“. Можем само да се надяваме, че „Десен сектор“ ще пропилее своя шанс.

Американските медии в случая са безполезен източник на информация. Корумпирани пропагандатори изобразяват недемократичното отстраняване на Янукович като победа за свободата и демокрацията. Когато стане ясно, че всичко излиза извън контрол, „прес-титутките“ ще започнат да обвиняват за всичко Русия и Путин.

Пол Крейг Робъртс

/Д-р Пол Крейг Робъртс е бивш зам.министър на финансите на САЩ по времето на президента Рейгън. Смятан е за един от основните създатели на „рейгъномиката“. Той е бивш редактор и колумнист на Wall Street Journal. Коментарът е специално за базирания в Монреал канадски тинк-танк Център за изследване на глобализацията./