РБ: Референдум за преместване на паметника на Съветската армия

Реформаторският блок обмисля да инициира местен референдум за преместване на паметника на Съветската армия. Не искаме да бъде разрушен, увериха от формацията.
Идеята е паметникът да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство, обяви депутатът от РБ Петър Славов по време на парламентарния контрол, пише dir.bg.Той зададе въпроси към министъра на културата Вежди Рашидов за бъдещето на паметниците от времето на социализма, като този на Съветската армия и рушащия се монумент пред НДК, за който има решение на Столичния общински съвет да бъде премахнат.

Славов коментира, че паметникът на Съветската армия е изрисуван и мнозинството софиянци искат да се премести. По думите му той се намира в едно от най знаковите пространства в София, а публичните пространства трябва да обединяват, а не да разделят хората.

Музеят за изкуството от времето на социализма не е за тоталитарното изкуство, заяви Рашидов. Музеят е филиал на Националния музей за българско изобразително изкуство и предназначението му е да бъдат издирени, съхранени и представени пред публиката шедьоври от онова време, които нямат нищо общо с идеологията – като произведенията на знаменити художници от Златю Бояджиев до Дечко Узунов и много други, уточни министърът.

Той отбеляза, че МК не може да взима решения за преместването на всички паметници, тъй като освен държавни, те са общински, частни, на комитети и фондации. Никъде по света паметниците не се рушат – независимо от коя епоха са, каза още Рашидов и призова парламентът да се разграничи от подобни изявления и намерения, които по думите му граничат с вандализъм.

По повод паметника пред НДК той заяви:

Подробно представих професионалните си аргументи паметникът да бъде ремонтиран и да остане на мястото си. Някак си не е почтено и морално при жив автор (Валентин Старчев – б.р.), и то голям – учил съм се от него, да го събаряме. Най-редното ще е той да го реши, но това ще струва много пари. Другият вариант е да му се възложи да направи по-устойчив проект„.

Рашидов направил изчисление, че възстановяването на паметника ще струва по евтино от събарянето му.

Депутът от РБ обаче подчерта, че е против унищожаване на паметника, а само да бъде преместен, защото е в окаяно състояние и прилича на скелет.