Рамзан Кадиров разказа за освобождаването на руските журналисти в Украйна

Чеченският президент Рамзан Кадиров, който води преговорите за освобождаването на руските репортери от LifeNews Олег Сидякин и Марат Сайченко, задържани от украински военни в близост до Краматорск, разказва как са успели да освободят журналистите.

В интервю за вестник „Известия” Рамзан Кадиров разказва как са протекли преговорите за освобождаването на Олег Сидякин и Марат Сайченко. Според чеченския президент, той е сторил това по молба на руския му колега Владимир Путин. „Путин знае, че аз се занимавам с проблемите на журналистите. Всичко, което правя е по молба на президента”, подчерта Кадиров.

„Хората, които решиха този въпрос се оказаха много по-мъдри и умни, на тях не им е безразлична съдбата на Украйна, защото те приеха решението, макар това за тях да бе голям минус в плана на отношенията със САЩ и Запада”, разказа Кадиров за своите партньори по преговорите.

Бяха необходими няколко дни, за да получим съгласието от страна на Украйна за освобождаването на Сидякин и Сайченко. „Процесът на преговорите започна от 20-21, като ни увериха, че за 2-3 дни ще получим отговор дали са готови да върнат момчетата или не. – разказа Кадиров. – Ние изпратихме своя представител в Украйна, който също се казва Рамзан. В тесен кръг ни съобщиха, че принципно има решение за предаването на нашите журналисти, и така ние започнахме активни преговори. Нашите представители бяха там три дни. Преговорящите от страна на Украйна ни даваха много обещания: ту ни казваха, че сутринта ще ги освободят, ту на обяд… Хората просто снимаха и показваха истината, те не са терористи. А се държаха с тях като с такива. Това е недопустимо”.

Според Кадиров, по време на преговорите е съблюдавана строга секретност, за да се осигури безопасността на журналистите.

От Киев в Грозни освободените Сайченко и Сидякин пристигнаха с личния самолет на Кадиров. Чеченският президент заяви, че за него е било удоволствие сам да прибере руските журналисти.”Те са мъжки момчета и до края говореха само истината. Те не се предадоха, стояха до край. Да защитаваш такива момчета е двойно удоволствие”.

Кореспондентите от LifeNews разказаха, че на 18 май се намирали в Краматорск и същия ден в района на летището е започнала стрелба. Те излезли на мястото на произшествието, за да говорят с местни жители. „Вървейки по пътя към града, ние изминахме 20-30 м и се натъкнахме на 2 БТР-а, – спомня си Сидякин. -там имаше много въоръжени хора, които изскочиха от бронетехниката и откриха стрелба”. „Ние решихме, че ако побегнем, те ще ни застрелят, затова вдигнахме ръце”, добави Сайченко. Двамата обяснили на руски и на английски, че са журналисти. „12 въоръжени мъже ни обкръжиха, обискираха ни и накараха да легнем на земята, след което ни натикаха в БТР-а и ни откараха на територията на летището, където се намира тяхната част”, разказаха още кореспондентите.

Според тях, украинските военни са ги държали в Изюм, където се намира базата им.

„В началото не ни даваха храна, вода ни предоставяха само през нощта, – разказа Сайченко. – Сутрин ни будеха. Ние не виждахме дали е светло или тъмно, по пеенето на птиците разбирахме, че е сутрин. Натовариха ни в метални клетки, където прекарахме над 10 часа”, добавиха още освободените журналисти.