Ракетни комплекси С-400 за първи път на бойно дежурство в ленинградска област

За първи път на територията на ленинградска област ще бъдат разположени  зенитни ракетни комплекси С-​400 „Три­умф” през 2014 година, съобщи ИТАР-ТАСС. Засега не е ясен графикът на дежурствата на 3РК, заяви представителят на прес-центъра на Западния военен окръг. Комплексите за първи път ще влязат в състава на противовъздушната система за защита на Северозападния регион на Руска Федерация.

-Новите комплекси С-400 ще бъдат разположени за допълнение, а не за подмяна на вече установените в региона, и ще влязат в състава на противовъздушната система за защита на Северозападния регион на ЗРК С-300. Новите комплекси С-400 ще се използват за противовъздушна отбрана на северозападна Русия, заедно с ракетния артилерийски комплекс ПВО Панцир-С, доставката на който в рамките на окръга, вече е започнала.

Днес за въоръжението на Русия са сформирани пет полка С-400. Те са разположени в Подмосковието, на Балтийския и Тихоокеанския флоти и в Южен военен окръг. В състава на всеки два дивизиона С-400 има по осем пускови установки във всеки. Предвижда се закупуване и установяване на 28 полкови комплекта С-400 до 2020 година..