Разработваният от руските учени боен робот до края на годината ще може да тича

Разработваният от руските учени човекоподобен боен робот до края на 2015 г. ще може да тича и да преминава препятствия, съобщи пред РИА Новости ръководителят на Фонда за перспективни изследвания (ФПИ) Андрей Григориев.

„Бойният робот-андроид, който външно прилича на човек, според нашите планове до края на годината трябва да може да тича, да преминава препятствия и да изпълнява други действия. Неговото предназначение е за работа в особено опасни условия, където е необходимо присъствието на човек с възможност за управление от разстояние. Целта е човекът да се намира в нормална обстановка, а роботът да работи в опасната зона“, каза Григориев.

Според него, роботът може да бъде използван за разминиране и други опасни, но неизискващи особена тънкост операции от задачи (по-точни данни от фонда към този момент не издават). При това, роботът „не е предназначен за това да тича с автомат“: за него има други платформи, които успешно решават подобни задачи, каза още Григориев.

Фондът за перспективни изследвания (ФПИ) е създаден през 2012 г. по аналог на американската агенция DARPA, отговаряща за развитието на иновациите във ВВС на САЩ. Днес във ФПИ са утвърдени 53 проекта, като над 31 от тях вече се работи в лабораториите на фонда.