Разкриха убийците на журналистите

Тримата терористи бяха идентифицирани часове след кървавия разстрел в Париж, при който загинаха 12 души. Днес имаше нова стрелба, ранен е полицай. Заподозрени за нападението са двамата братя Саид Куаши и Шериф Куаши, и Хамид Мурад.  Братята са родени в Париж в семейство от алжирски произход. Шериф е известен на антитерористичните служби джихадист, уточнява АФП, цитирана от БТА.
Тримата са добре известни на полицията.Шериф Куаши е бил осъден през 2008 г. за тероризъм, по обвинения, че е изпращал бойци в Ирак. Тогава получил присъда от 18 месеца затвор, припомня АП.Позовавайки се на информационния сайт „Нюз екзекютив“ ТАСС посочва, че Саид и Шериф са на 34 и 32 години, които, като родителите си, имат френско гражданство и в последно време са живели в Женвилие, южно от Париж. Полицията публикува снимките на двамата, търсейки съдействие от очевидци, но предупреди, че издирваните са въоръжени и опасни.

По-късно 18-годишният Хамид Мурад се предаде на полицията,  но може да има алиби, съобщи френската телевизия „и-Теле“, цитирана от ТАСС. Според телевизията Мурад се е предал, за да заяви, че е невинен. Негови приятели твърдят, че в момента на атентата той се е намирал в училището си. Полицията проверява информацията.Френският премиер Манюел Валс заяви днес, че в рамките на разследването  полицията е извършила „няколко ареста“ и е разпитала няколко души, съобщи Франс прес. Министърът на вътрешните работи Бернар Казньов коментира по радио Европа 1, че седем души са задържани за разпит. Според съдебен източник става дума за седем души, мъже и жени, от обкръжението на двамата братя, извършили нападението.
Жители на френската столица са заснели смразяващи кадри, на които двама маскирани нападатели застрелват полицай след нападението срещу редакцията на сатиричния в. „Шарли ебдо“, предаде Асошиейтед прес.

На видеото въоръжените с автомати мъже тичат към ранен полицай, който се гърчи на земята. Полицаят вдига ръце, след което един от терористите го застрелва в главата отблизо. После двамата атентатори влизат в черен автомобил и потеглят, като за малко спират да приберат изпаднала от колата маратонка.

На друг видеозапис на същата сцена един от нападателите вика „Аллах акбар!“ („Бог е велик“ на арабски) на фона на изстрели. На записите се вижда, че убийците действат преднамерено и хладнокръвно.

Знае се, че тримата нападатели са успели да се измъкнат от кървавата разправа в редакцията на „Шарли Ебдо“ с бяло „Рено Клио“. Автомобилът е отнет от случаен гражданин, който, виждайки автомата „Калашников“, излиза от колата си и побягва панически.

Въоръжен мъж е открил стрелба по полицаи в южната част на френската столица тази сутрин, съобщиха френски медии. Един от служителите на реда е бил ранен. Стрелецът е задържан, но от полицията все още не разкриват неговата самоличност.Органите на реда не свързват инцидента с вчерашния атентат.
„Аз съм Шарли“
Над 100 000 души участваха в демонстрации в различни градове на Франция, за да отдадат почит на загиналите при нападението срещу редакцията на сатиричното издание „Шарли Ебдо” в Париж, предаде Франс прес, цитирана от Агенция „Фокус“. 35 000 души се събраха на Площада на републиката във френската столица, недалеч от мястото, където бе извършена атаката.Властите в други френски градове, между които Марсилия, Тулуза и Лион, също съобщиха за масово струпване на хора на обществените места в най-черния ден на страната за последните десетилетия – най-смъртоносното нападение във Франция от времето на Алжирската война.

Сред смълчаните участници мнозина носеха черна лепенка или табела с надпис „Аз съм Шарли“, лозунг на солидарност с жертвите, който върви и по Туитър. Някои хора държаха свещи.

Имаше и надписи на табелите е „Шарб умря свободен“ като знак на почит към карикатуриста и главен редактор на „Шарли ебдо“ Стефан Шарбоние по прякор Шарб, убит на 47 години.

Сред другите жертвите са и карикатуристите Кабю, Тинюс и Волински, всичките много известни във Франция. Атентатът предизвика вълна от възмущение в цял свят.

Във Франция днес е ден на траур.