Разбиха Фейсбука на Аваков

Зад покушението на кмета на Харков Генадий Кернес, преди всичко, стои вътрешният министър на Украйна Арсен Аваков. Това показва личната кореспонденция на министъра във Facebook. Пощата на Аваков в социалната мрежа бе разбита от неизвестни хакери. В откритата кореспонденция нито Аваков, нито неговите събеседници се опитват да скрият тайните си и не се притесняват от прямите си изказвания.

Арсен Аваков – министърът, който живее в социалната мрежа, очевидно е бил сигурен, че щом мрежата е американска, то всичките му тайни ще бъдат защитени едва ли не на нивото на ЦРУ. И в интернет пространството изплуваха подробностите на неговите задкулисни игри, като се започна с поръчаното покушение над кмета на Харков Генадий Кернес.

На 28 април Кернес е прострелян в гърба по време на традиционния му сутрешен крос. Когато по-късно стана ясно, че той е жив, Аваков пише гневно писмо на човек с фамилията Балута. Игор Балута – това е назначеният от Киев нов губернатор на Харков.

Аваков: – И какво означава всичко това?
Балута: – Не се притеснявайте, аз нали ви обясних.
Аваков: – Искам да кажа едно: КАКЪВ…., Игор? Какъв…? Ние обсъдихме всичко миналия път. Ти обеща, че този човек е надежден, ако си спомняш.
Балута: – Да, ваши хора го препоръчаха!
Аваков: – Хората, може и да са мои, но лично за тебважно е друго: ако Геша е жив, колко ще бъдеш ти на тази длъжност след това?

Геша е Генадий Кернес. Аваков приятелски се обръща така към него по времето на отминалата „оранжева“ революция, когато те стояха от една и съща страна на барикадата. През 2010 г. те се сблъскват на кметските избори в Харков, където Кернес победи, като по този начин се сдоби с враг, който изпълнява днес длъжността вътрешен министър и който не се притеснява да пише смс-и със заплахи.

„Арсен Аваков неведнъж е заявявал, че заемайки тази длъжност, ще си разчисти сметките“, отбеляза самият Генедий Кернес.

Раненият Кернес е преместен в клиника в Израел по настояване на неговите близки, тъй като оставането в Харковската болница е крайно опасно.

От кореспонденцията става ясно, че Аваков е ядосан заради неуспешния опит за убийство на Кернес.

Аваков: – Ти даже с лекарите не можеш да решиш!
Балута: – Вие сам знаете, че там беше пълно с журналисти.

Що се отнася до украинските журналисти, може да се каже, че Аваков ги използва активно в информационната война.
Ирма Крат, лидер на майдановската сотня, бе задържана от опълченците в близост до Славянск. През февруари тя стреляше по „Беркут“ и лично наказваше и изтезаваше хората, несъгласни с киевския преврат. Сега тя се обяви за представител на незевисима медия.