Радиоактивен теч в Украйна, медиите принудени да мълчат?

„По всичко личи, че в Украйна има радиоактивен теч от Запорожската АЕЦ, за което обаче е наложена медийна цензура.“ Това съобщи съпредседателят на ПП „Зелените“ Георг Тупарев.

„Има и изтекли документи“, каза още той.

Тупарев сподели, че е разговарял със свои приятели от град Днепропетровск, който се намира на малко над сто километра от Запорожската АЕЦ. Георг Тупарев „Те ми казаха, че подобна информация се движи в пространството, но медиите мълчат. Изглежда им е наложена забрана да пишат за случващото се. Факт е обаче, че пътищата до централата са блокирани. Никой освен служители със съответни пропуски не може да пристъпи в околността“, разкри Тупарев. Копие от документа, на който Тупарев се позовава „От цифрите, които чета в документа, който попадна при мен – копие от протокол на някакъв специализиран инспекторат – разбирам, че има завишен радиоактивен фон в областта на централата – от 16.4 пъти, което е много“, обясни Тупарев и уточни, че е важно е да се видят подробности около показателите, за да се каже с какво е сравнима ситуацията.

Активисти на ПП „Зелените“ имат намерение да направят специално запитване до различни официални институции, на първо място украинското посолство, за официален коментар за положението в Запорожската АЕЦ. Самият Георг Тупарев от свое име е писал на украински и руски „зелени“, както и на „зелени“ от ЕП с молба за повече информация. ГЛАСОВЕ припомня, че само преди месец в Украйна няколко дни мълчаха за авария в най-голямата в Европа и пета в света ядрена централа, след което премиерът Арсений Яценюк съобщи, че на 28 ноември в Запорожската АЕЦ е станал инцидент. Той помоли министъра на енергетиката Владимир Демчишин да свика пресконференция и да съобщи подробности. „Предполагам, че това е незначителен инцидент, тъй като сега Яценюк говори, че трябва да се съобщи информацията, без да се допуска паника“, написа в Туитър журналистът Шон Уокър, кореспондент в Украйна на британския в. „Гардиън“.

„Аварията е станала в трети блок на централата, в системата за подаване на електроенергия“, каза Демчишин на брифинг. Според него това не било свързано нито с ядрения реактор, нито с производството на енергия. Нямало опасност от изтичане на радиация. Демчишин добави, че в блока се извършват ремонтни работи. Централата се намира на 50 километра западно от 800-хилядния град Запорожие. Тя е построена през 1984 година. Проблемът от края на ноември бе предизвикан от спирането на ТЕЦ в Донбас и на трети енергоблок на Запорожската АЕЦ. Местната компания „Полтавенерго“ въведе режим на тока. В продължение на няколко часа бяха спрени тролейбусите в град Полтава. Само преди четири месеца „Грийнпийс“ предупреди, че в Запорожката АЕЦ може да се стигне до ядрена катастрофа с непредвидими последици за Европа. Като опасности природозащитниците изтъкнаха факта, че централата е само на 200 километра от ожесточените боеве в Източна Украйна.  Шестте реактора са от съветско време, а външната защита на обекта не е надеждна. Освен това, контейнери с отработено гориво се намират в двора на централата под открито небе. Предишната авария в Запорожската АЕЦ и фактът, че за нея бе съобщено цели 4 дни по-късно, предизвика сравнения с Чернобилската трагедия от 26 април 1986 година, която е най-тежката дотогава авария в историята на ядрената енергия.

/ГЛАСОВЕ/