Радев: Обстоятелствата ще ни принудят да потърсим разбирателство с Русия

България е лоялен пълноправен член на Европейския съюз и НАТО. Това обаче не означава, че не трябва да търсим по-голямо доверие и повишаване на диалога с Русия, намаляване на напрежението с Русия. Мисля, че обстоятелствата ще ни принудят да потърсим разбирателството, обяви в четвъртък (24 ноември) новоизбраният президент Румен Радев в интервю за БНР.

Той подчерта, че растящите заплахи в геополитически план – от тероризъм и ислямски фундаментализъм, могат да бъдат решени само при взаимодействие с Русия.

Румен Радев заяви, че не приема определенията, които са му били давани от някои медии, че е кандидат на Москва.

„Определени кръгове в България се опитаха в хода на тази предизборна кампания някак да окупират, да патентоват евроатлантическите ценности и членството на България в Европейския съюз и НАТО – единствено за тях. Всички други не са за тази политика –  така звучеше, което е крайно некоректно. Аз мисля, че тези, които насадиха някакви настроения срещу мен, трябва да се базират на моите открити публични тези по време на предизборната кампания, а не да се създават някакви манипулации. Същите кръгове, които провалиха кандидатурата на госпожа Бокова за ООН, явно дирижират цялата тази кампания“, посочи бъдещият президент.