Първият от 45 години насам ледоразбивач за ВМФ на Русия бе спуснат на вода в Санкт Петербург

Днес в Санкт Петербург на вода бе спуснат дизел-електрическия ледоразбивач „Иля Муромец“, проект 21180. Според командващия ВМФ адмирал Владимир Корольов, той ще може да изпълнява задачи и в най-сложните ледови условия в Арктика, предаде RT.

Ледоразбивачът е заложен на стапел на 23 април 2015 г. и само след година и готов за спускане на вода. Ръководителя на Обединената корабостроителна корпорация (ОСК) Алексей Рахманов съобщи, че има планове за цяла серия ледоразбивачи от този проект. Те трябва да помагат за развръщането на корабите и подводните сили на Северния флот на Русия, както и за буксировка на аварирали бойни кораби. Решението за пускането на ледоразбивачите в серия ще бъде взето на база опита от експлоатацията на „Иля Муромец“.

Ледоразбивачът „Иля Муромец“ е построен в корабостроителницата „Адмиралтейские верфи“, на същия стапел където е построен атомния ледоразбивач „Ленин“, който донася революция в тази област на корабостроенето.

Водоизместимостта на новия ледоразбивач е 6000 тона, Екипажът му е от 32 души, автономността на плаване е 60 дни, а далечината на плаване е 12 000 морски мили.

„Иля Муромец“ може да преодолява лед с дебелина 80 сантиметра.