Първият след аварията през май „Протон“ бе изстрелян от Байконур

Първият след аварията през май носител „Протон-М“ с британския космически апарат за връзка Inmarsat-5F3 бе изстрелян от космодрума Байконур, съобщи представител на Роскосмос, цитиран от РИА Новости.

Изстрелването на ракети от този тип бе преустановено в Русия на 16 май тази година – година след аналогичната катастрофа. В Роскосмос стигнаха до извода, че причина за аварията е била конструктивна грешка. Бе съобщено, че е бил разработен и реализиран план за действие за отстраняване на причините за инцидента.

„Стартът на „Протон“ със спътника се състоя в разчетното време. Главната космическа част в състава на ускорителния блок „Бриз-М“ и спътника за връзка Inmarsat-5F3 се отдели от третата степен на ракетата-носител „протон-М“ също по план.

Очаква се отделянето на самия космически апарат от ускорителния блок „Бриз-М“ да се случи в 06:15 ч. московско време на 29 август“, отбеляза събеседникът на агенцията.

Британският космически апарат ще бъде изведен на така наречената суперсинхронна орбита с височина 65 хил. километра, което е почти два пъти по-високо от обичайната точка за аналогични апарати на геостационарната орбита с височина 36 хил. километра.

Inmarsat-5F3 е предназначен за оказването на услуги за връзка на територията на Северна и Южна Америка и Атлантическия океан. Той е произведен по поръчка на британския оператор Inmarsat от отдела за космически програми на компанията Boeing (Boeing Satellite Systems). Правата за маркетинг и търговска експлоатация на ракетите-носител „Протон-М“ притежава съвместното руско-американско предприятие International Launch Services (ILS).