Първият междупарламентарен форум на страните от БРИКС ще се проведе в Москва

В Москва в понеделник ще се проведе Първият междупарламентарен форум на страните от БРИКС, на който ще се обсъдят икономически въпроси и разрешаването на конфликти, които застрашават стабилността и сигурността в различни региони на света, съобщи РИА Новости.

Пленарното заседание на форума, състоящо се от две сесии, ще протече под председателството на председателите на Руската Дума и на Съвета на Федерацията – Сергей Наришкин и Валентин Матвиенко.

По време на първата сесия се планира да се обсъди ролята на парламентите на страните от БРИКС в разрешаването на въпросите на световната политика и икономика. Става дума за подобряване на международните институции, за сътрудничеството в областта на сигурността, разрешаване на конфликти, противодействие на тероризма, взаимодействието за формирането на обективно световно информационно пространство. Във втората част ще се обсъждат въпросите за възникването и развитието на парламентарното измерение на БРИКС.

Във форума ще участват председателите на парламентите на всички страни, както и други членове на делегациите. Във всички страни с изключение на Китай, парламентите са двукамарни.

Председателят на Държавната Дума Сергей Наришкин подчерта, че парламентарният форум БРИКС ще даде старт на ново парламентарно измерение. „Тоест, отсега органите на висшата законодателна власт на страните от БРИКС ще участват в развитието на това обединение“, каза той.