Първанов: Решението за Южен поток взехме с Путин през 2007 г.

Решението на прокарване на газопровода „Южен поток” бе взето след моя среща с  Владимир Путин през 2007 година, разкри Георги Първанов пред ТАСС. Тогава двамата били заедно на енергиен форум в Загреб.

„От този момент аз винаги съм бил твърдо за проекта и подчертавах непрекъснато неговите ползи за енергетиката, икономиката и финансите си, както и за регионалната безопасност”, казва още лидерът на АБВ.

Според него обаче, напоследък са се чули много излишно остри изказвания на български политици за „Южен поток”, дължащи се на псевдоидеологически причини. „Наш национален интерес е да сме част от Европейския съюз, но това не означава отказ от стари приятели и другари, към които спада и Русия”, уточнява Първанов.

Той отново повтаря тезата си, че след отказа от проекта, сега за всички е добре новият газопровод да следва трасето на „Набуко” и да дублира изграждащия се Южен транспортен коридор през Турция, Гърция и Македония.

Първанов е категоричен, че не може днешната съвременна система за европейска безопасност да бъде без или против Русия. Затова той се ангажира партия АБВ да бъде конструктивна сила и в парламента, и в правителството.

Интервю  с Георги Първановна пред в. 24 часа  ,  можете да прочете тук:  Георги Първанов: За провала на “Южен поток” вина имат 6 правителства