Пълните съчинения на Толстой безплатно в интернет

Всички томове с пълните съчинения на Лев Толстой на руски език бяха качени в интернет. Проектът на сайта tolstoy.ru се нарича „Целият Толстой в един клик“ и е напълно безплатен.

Автор и ръководител на инициативата е праправнучката на писателя – журналистката Фьокла Толстая. Работата по дигитализирането и сверяването на над 46 000 страници от 90-томните съчинения на руския класик е била завършена за 541 дни от 3249 доброволци от 49 страни.

„В началото мислехме, че ще ни отнеме повече време и сме радостни, че успяхме да завършим проекта толкова бързо. Най-впечатляващ беше първият етап: доброволците изчетоха 90-те тома за две седмици. След повторното прочитане текстът беше приведен в ред от професионалисти. Това ни отне повече от година – всичко се вършеше много внимателно“, обясни Фьокла Толстая.

В сайта са качени не само окончателните версии на произведенията на Толстой, но и дневниците и бележниците на писателя. Всички материали могат да се четат на руски онлайн или да се свалят в различни формати за е-книги: pdf, epub, fb2 и mobi. Праправнучката на писателя подчертава, че отказвайки се от авторските си права, Лев Николаевич е „предоставил възможността всички негови текстове да бъдат наистина общодостъпни“.

„Предложихме изпробваната от нас технология да бъде използвана и от западните ни колеги. Свързахме се с фонда на Джеймс Джойс, защото неотдавна завърши срокът на действието на авторските права върху съчиненията му. Но въпреки че са изминали 70 години от смъртта на писателя, все още има права на редактора. Затова можем да се смятаме за истински щастливци“, отбеляза Толстая./ Площад Славейков