Пушков уличи Запада в „политически расизъм“

Председателят на комитета на Държавната дума на Русия по международните въпроси Алексей Пушков счита, че Западът проявява „политически расизъм“, когато се отнася пренебрежително към държавите, които не споделят ценностите на американоцентричния свят, предаде ТАСС.

„Казват ни: Е, кой е на ваша страна? Знаете ли, това е такъв западен политически расизъм“, каза Пушков в ефира на телевизия ТВЦ. „Кой ви подкрепя? Боливия, Куба…“, продължи той. „Не само, далеч не само. Срещу американоцентричния свят се обявява по принцип голяма част от човечеството. Това са и Китай, Индия, Бразилия, голяма част от Латинска Америка и арабския свят – погледнете Египет“, отбеляза депутатът.

Според него „америкоцентричният свят не предполага страна като Русия“. „Защото тя е „проблемна“, разполага с ядрено оръжие, има големи територии, огромни ресурси и огромен потенциал за независимост. И това не се вписва в американския глобален проект“, поясни Пушков.

Той счита, че „на западния свят, начело със САЩ, са му необходими субекти, а не обекти, които са в значителна степен независими“. „Затова, когато казваме, че трябва да се борим за друг световен ред, не американоцентричен, а някакъв друг, където ще има баланс на интересите, ние на практика гарантираме условията за националното си съществуване и оцеляване. Но с това също така привличаме на своя страна много държави, които до последно време не са играли водеща роля в политиката“, подчерта Пушков.