Пушков: Съперничеството между Тръмп и Клинтън е състезание между доволна и недоволна Америка

Председателят на комисията по международните въпроси в Държавната дума на Русия Алексей Пушков счита, че съперничеството между двамата кандидати за президентския пост в САЩ Хилари Клинтън и Доналд Тръмп на практика е състезание между доволната част от Америка и недоволната от случващото се. Той също така нарече официалната кандидатура на Тръмп доказателство за дълбоките промени в американското общество, които в момента навлизат в период на висока непредсказуемост, предаде ТАСС.

„Номинирането на Тръмп като един от кандидатите от републиканците е потвърждение на това, че в американското общество се случват дълбоки промени“, каза Пушков.

Той припомни, че само преди година „всички казваха, че Тръмп няма никакъв шанс поради политическата некоректност и нестандартни позиции и заради това, че той отправя предизвикателство срещу традиционния републикански елит“.

„Този елит се опитваше да организира заговор срещу Тръмп, но не успя. И сега Републиканската партия издигна Тръмп за свой кандидат за президент. Това показва, че светът и САЩ са навлезли в зона на висока непредсказуемост“, счита депутатът.

Пушков също така изрази мнение, че „съревнованието между Тръмп и Хилари Клинтън ще бъде състезание между недоволна и доволна Америка, между Америка, която иска сериозни промени, в това число и в областта на външната политика, и Америка, която е равнодушна към това, което се случва извън външния периметър на американските граници“. „Хилари Клинтън с висока степен на вероятност ще продължи политиката на Джордж Буш и Барак Обама във външния свят, а Тръмп вероятно ще внесе някакви корективи“, предположи той.

„Смятам, че състезанието между недоволна и разгневена срещу благополучна и равнодушна Америка ще се превърне в отличителна черта на наближаващите избори“, каза още Пушков. „Това няма да е съревнование между две партии, за разлика от предишната борба между Обама и Мит Ромни или Обама и Джон Маккейн. Това ще бъде съревнование на две настроения – на тази част от САЩ, която иска съществени промени в системата за управление и приеманите решения, и онази част от Америка, която малко или много е удовлетворена“, убеден е руският депутат. „От този изход в голяма степен ще зависи и характерът на международните отношения през второто десетилетие на XXI в.“, подчерта Пушков.