Пушков: Русия би могла да влезе в Топ 10 на държавите, използващи „мека сила“

Председателят на комисията по международните въпроси към Държавната дума на Русия Алексей Пушков заяви пред РИА Новости, че не е учуден от включването на Русия в топ 30 на най-влиятелните страни в света по критерия за „меката сила“, но смята, че страната трябва да е в първата десятка.

Русия за първи път влезе в списъка с 30-те държави, използващи „мека сила“ за постигането на външнополитическите си цели, като зае 27-ма позиция според британската пиар компания Portland.

Първото място в Soft Power 30 заемат САЩ, измествайки по този начин на втора позиция миналогодишния лидер – Великобритания. В петицата влизат още Германия, Канада и Франция. Компанията определя „меката сила“ като възможност за постигането на целите във външната политика с помощта на „позитивното привличане и убеждаване“.

„Не съм учуден, че сме включени в този списък. Честно казано, смятам, че влизаме не в тридесетката, а в първите десет“, каза Пушков.

Той отбеляза, че „Русия е сред държавите, които винаги са били много привлекателни заради културата, разпространението на руския език, заради това, че вече някъде около пет-седем години предлагаме някои алтернативни идеи и модели за световния ред“. По думите на депутата това се отразява и в ООН, и в Съвета за човешките права в ООН, и в другите организации.

„Абсолютно очевидно е, че в света вече са изморени от американоцентричния ред. Единствените две държави, поставящи под съмнение този световен ред достатъчно последователно, са Русия и Китай. А от този световен ред са недоволни две трети от страните. Освен това, западният алианс, който е съставен от 35 страни, плюс присъединяващите се към тях 20-30, всички останали – поне 60 % от световната общност не са доволни от този американоцентричен ред. Това вече е фактор за привличане на вниманието към Русия“, каза Пушков.

Той обърна внимание на това, че на либералната революция на Запад, особено в областта на нравите, е стигнала изключително далеч.

„Това е неприемливо за много от традиционните общества, опиращи се на традиционните ценности – за целия мюсюлмански свят на практика, а и за европейските държави. И затова Русия се разглежда като страна, която се придържа към традиционната ценностна система, към традиционния подход към семейството. И това играе доста голяма роля в Европа, където редица обществени организации и авторитетни политически партии… считат, че Русия е виден и най-последователен носител на тези традиционни ценности. Това също е фактор на „меката сила“, счита Пушков.

Той обърна внимание и на появата на международни организации, алтернативни на тези, които се създават в САЩ. „Съществуват ШОС, БРИКС и редица други организации, в които Русия е доста активна“, добави депутатът.

Пушков подчерта, че РФ проектира значително влияние, „именно затова не успяха да я изолират, макар намеренията у администрацията на Обама да бяха доста сериозни“. „Но факторите на „меката сила“ много сериозно оказаха влияние срещу политиката на изолиране, която предприе Обама, а в резултат САЩ на практика сами признаха провала й“, обобщи той.