Пушков: Решението на Турция да свали руския Су-24 е било обмислено предварително

Председателят на комитета на Държавната дума на РФ по международните въпроси Алексей Пушков счита, че ударът на Турция срещу руския самолет е бил предварително обмислен, предаде РИА Новости.

Припомняме, че руски Су-24 претърпя катастрофа в Сирия във вторник. Президентът на РФ Владимир Путин съобщи, че той е бил свален с ракета „въздух-въздух“ от турски изтребител F-16 и е паднал на територията на Сирия на четири километра от границата с Турция. Руският президент определи това като „удар с нож в гърба“ от страна на съучастниците на терористите. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че в инцидента със сваления руски военен самолет ВВС на Турция са действали в рамките на правилата за реагиране при опасност и не са знаели на кого принадлежи въпросният самолет.

„Турция не може да не е знаела, че това е бил руски самолет. Ударът е бил добре обмислен и планиран. Затова Анкара веднага се обърна към НАТО за подкрепа“, написа Пушков в микроблога си в Twitter.

Що се отнася до позицията на НАТО и САЩ за инцидента със Су-24, то, според Пушков, това е ответна реакция на военната операция на Русия в Сирия.

„НАТО предсказуемо подкрепи Турция. Обама заяви за правото на страната да защити границите си. Но всъщност – това е отговор към нас за военната операция в Сирия“, пише още Пушков.