Пушков иронизира реакцията на САЩ на ситуацията със самолетите

Председателят на комитета на Държавната дума на Русия по международните въпроси Алексей Пушков коментира реакцията на Европейското командване на Въоръжените сили на САЩ на прехващането от руски Су-27 над Балтийско море на американски разузнавателен самолет, предаде РИА Новости.

„Докато американският разузнавателен самолет меко и неагресивно ни е шпионирал над Балтийско море, руският Су-27 е извършил редица „опасни действия“. В САЩ са възмутени“, написа Пушков на страницата си в Twitter.

По-рано говорителят на Европейското командване на САЩ Дани Ернандез заяви, че руски изтребител Су-27 „е извършил безотговорни и агресивни маневри“, като е прелетял на около 15 м от американски самолет Ар Си 135. По думите на американския чиновник Вашингтон е изразил протест пред Москва.

Руското министерство на отбраната отхвърли твърдението, като заяви, че то „противоречи на действителността“ и че руската противовъздушна отбрана е трябвало да вдигне по тревога изтребител, след като над Балтийско море е била засечена бързодвижеща се неидентифицирана цел, летяща към руските граници. След като е осъществил „визуален контакт“ с руския Су-27, американският разузнавателен самолет е сменил курса си и се е отдалечил от руските граници, заяви говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков. Той посочи, че полетът на руския изтребител е бил извършен в „строго съответствие с международното право и не е имало никакви извънредни ситуации“.

Този инцидент се случи само два дни след като Европейското командване на САЩ (EUCOM) заяви, че два руски бомбардировача Су-24 са прелетели ниско над американския ескадрен миноносец „Доналд Кук“ в Балтийско море. МО на Русия отговори, че пилотите на ВКС на РФ са се оттеглили от американския кораб при спазването на всички необходими мерки за сигурност.