Пушков предложи на Киев да забрани и френските класици

Заплахата на украинските власти да забранят влизането в Украйна на френските депутати след посещението им в Крим е недалновидна, счита ръководителят на комитета на Държавната дума по международните въпроси Алексей Пушков, предаде РИА Новости.

„Във връзка с визитата на френските депутати в Крим Киев заплаши Франция с „последствия“. С какво ли Киев може да накаже Франция? Ще забрани Юго и Камю?“, пише Пушков на страницата си в Twitter.

Припомняме, че след визитата си в Москва в четвъртък френските депутати ще отидат Крим, където ще посетят Ялта, Симферопол и Севастопол и ще проведат редица срещи с местното ръководство. В състава на френската делегация, водена от депутата от Националното събрание и член на комитета по международните въпроси Тиери Мариани, влизат още девет депутата.

От украинското външно министерство заявиха, че визитата на делегацията от Франция в Крим е неуважение към законите на Украйна и няма да остане без последствия. „Срещу нарушителите ще бъдат наложени определените от украинското законодателство ограничения, в частност забрана за влизане в територията на Украйна“, се казва в изявлението.

„Заплахата на Киев да забрани влизането на 10-мата френски депутати в Украйна след посещението им в Крим е недалновидна. Така ще се наложи да се забранява влизането в страната на прекалено много хора“, пише още Пушков в социалната мрежа.

По-рано депутатът заяви, че визитата на френската делегация в Крим е сериозна политическа стъпка, която показва, че в Европа съществуват значителни политически сили, демонстриращи способност да се изправят над „тесните санкционни съображения“ и желание да разберат настроенията на полуострова.