Пушков: ПАСЕ следва да се съсредоточи върху Украйна, проблемите с бежанците и „нападенията срещу жени“

Председателят на Комитета на държавната дума на Русия по международните въпроси Алексей Пушков препоръча на ПАСЕ да се заеме с въпросите с бежанците в страните от ЕС и ситуацията в Украйна, и временно да забрави за Русия, предаде РИА Новости.

„ПАСЕ трябва временно да забравят за Русия. Те нямат методи за влияние върху нас в наше отсъствие. Нека се заемат с Украйна, бежанците и нападенията срещу жените“, написа политикът в неделя в Twitter.

През април 2014 г. руската делегация в ПАСЕ бе лишена от основните й пълномощия заради събитията в Украйна и присъединяването на Крим към РФ. През 2015 г. ПАСЕ два пъти разглежда въпроса за възстановяването на правата на делегацията на Русия, но въпреки това, санкциите все още са в сила: РФ е лишена от правото й на глас, от участие в ръководните органи на Асамблеята и мониторинговите й мисии за наблюдение на изборите в пространството на СЕ. В отговор Русия заяви, че прекратява участието си в дейността на ПАСЕ до края на 2015 г. Ръководството на руската делегация нееднократно заяви, че ще се върне в ПАСЕ само в случай, че бъдат снети всички санкции срещу нея.

На 18 януари председателят на Държавната дума на РФ Сергей Наришкин обяви отказа на руската делегация за участва в януарската сесия на Асамблеята, която трябва да се проведе от 25 до 29 януари.