Пушков нарече „пиар акция“ заявленията на шефа на Пентагона за американски спецназ в Сирия

Председателят на комитета на Държавната дума на Русия по международните въпроси Алексей Пушков счита, че Пентагонът заявява за работата на американски спецназ в Ирак и Сирия, за да „поеме инициативата в борбата с терористите в Близкия изток“. Това той заяви в ефира на предаването „Неделна вечер с Владимир Соловьов“ по телевизия „Россия 1“, предаде ТАСС.

„Сухопътната операция, за която сега говорят, това е засега операция основно в пиар-политически план“, счита Пушков.

„Защо (ръководителят на Пентагона) Аштън Картър, вместо да действа и да подготвя дивизия, да мобилизира военно-транспортни самолети, първо казва това публично на целия свят? Американците искат да поемат инициативата в Близкия изток, защото Сирия – това е мястото, където се решава кой ще бъде лидерът в съвременния свят“, добави депутатът.

По-рано американският министър на отбраната Аштън Картър заяви за необходимостта от използването на наземни сили за борба с „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия. На въпрос на телевизия CNBC, дали коалицията възнамерява да задейства сухопътни сили срещу ИД, Картър посочи: „Следва да се разбира, че ние вече използваме наземни сили“. Той поясни, че става дума за американски военни съветници и инструктори, и не изключи възможността за увеличаване на броя им в бъдеще.