Пушков: Говорителят на Държавния департамент е изпаднал в нервен срив

Става дума за нервен срив. С тези думи председателят на комисията за международни отношения в Държавната дума Алексей Пушков обясни изявлението на говорителя на Държавния департамент на САЩ Марк Тонър, който в петък (26 февруари) заяви, че Русия „или трябва да си върши работата, или да млъкне“, предаде лента.ру, цитирана от „Руски дневник“.

„Говорителят на Държавния департамент се срина – нервите му не издържаха“, написа Пушков в профила си в Twitter. Той поясни, че много неоконсерватори в САЩ смятат споразумението за прекратяване на огъня в Сирия за поражение на Вашингтон. „Основната опасност за прекратяването на огъня произхожда от неговите противници във Вашингтон и техните съюзници от въоръжената сирийска опозиция. Те имат общ „план Б“, допълни руският политик.

В събота изявлението на Тонър коментира и говорителят на руското външно министерство Мария Захарова. „Вие, Марк, трябва да кажете на своите колеги да млъкнат, ако такъв идиотски стил на общуване е разпространен сред американските дипломати“, написа Захарова въвFacebook.

Тя припомни, че в събота руското министерство на отбраната е провело брифинг, посветен на началото на примирието в Сирия. „Там беше обяснено ясно и просто, дори и за Вас (Марк), който дори не успя да отговори на въпроса за получените от САЩ карти на зоните на примирие“, допълни Захарова. „Така че, Марк, докато Русия не млъкне, ще имате шанс да разберете какво всъщност се случва в Сирия“.

Късно в петък Тонър каза на пресконференция, че „За Русия, която подкрепя сирийското правителство, е време или да започне да работи, или да млъкне и да покаже с действията си, че е ангажирана с плановете за прекратяване на огъня в Сирия.

По-рано в петък Съветът за сигурност на ООН прие резолюция в подкрепа на двуседмично примирие в Сирия. Проектодокументът бе изготвен от Русия и САЩ. Съгласно резолюцията примирието влезе в сила в полунощ на 27 февруари сирийско време.  Той не включва „Ислямска държава“ (ИД) „Джебхат ан-Нусра“ и други групировки, определени като терористични от Съвета за сигурност, припомня лента.ру.