Пушков: Атентатите в Брюксел доказват неправилността на политиката на НАТО

Атентатите в Брюксел доказват неправилността на политиката на НАТО, пълното неразбиране от страна на алианса на международната ситуация, както и фактът за дезориентирането на общественото мнение в Европа, на което вместо реален враг като международния тероризъм, налагат мним, в частност, Русия. Това заяви пред ТАСС председателят на комитета на Държавната дума по международните въпроси Алексей Пушков.

„Серията терористични атентати в Брюксел потвърждават правотата на тези, които насочват ЕС към сътрудничество с Русия в борбата с тероризма и които подчертават, че главната заплаха за европейската сигурност изхожда не от Русия, а от международните терористични организации“, подчерта Пушков. „И тя изхожда в географски план от зоните с повишена нестабилност от гражданските и военни конфликти в Близкия и Средния изток, – добави той. – Никакъв друг извод от това не може да се направи“.

Председателят на комитета на Държавната дума по международните въпроси припомни, че след атентатите в Париж руското ръководство се обърна към президента на Франция Франсоа Оланд и другите европейски лидери с предложение за широко сътрудничество в областта на борбата с тероризма. „За съжаление, макар известно сътрудничество да бе постигнато в Сирия, като цяло качествен напредък в отношенията между Русия и Европа не се случи“, каза той.

Още повече, продължи Пушков, „ръководството на организация като НАТО продължава да настоява на това, че главната заплаха за Европа произлиза от изток, тоест от страна на Русия“. „За това говори генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на конференцията в Мюнхен и го потвърждава постоянно – че алиансът се занимава именно с руската заплаха, докато на всички е ясно, че главната заплаха идва от юг“, подчерта депутатът.

Във връзка с това Пушков счита извършеният атентат за „още едно доказателство за абсолютната несъстоятелност на политиката на НАТО“. „Докато НАТО се занимава с това да се готви за разполагане на нови военни части в Прибалтика, и САЩ заедно с алианса възнамерява рязко да увеличи военното си присъствие в Източна Европа, у тях под носа им, в Брюксел, където се намира щаб квартирата на НАТО, взривяват хора“, каза политикът.

„Тоест това е още едно доказателство за абсолютно погрешните приоритети на Северноатлантическия алианс, пълното неразбиране на характера на днешната международна ситуация и, бих казал, дезориентиране на западното и европейското обществено мнение с цел, вместо истинската заплаха от истинския враг, да им бъде предложен мним неприятел в лицето на Русия“, убеден е Пушков.

Според него атентатът в Брюксел, както и този в Париж, трябва да окаже „много сериозно отрезвяващо въздействие върху европейските и изобщо върху западните политически кръгове и да им покаже, откъде всъщност идва истинската заплаха, и да ги подтикне към сериозно преразглеждане на външната им политика и системата от приоритети“.