Пушилин: Украинската армия разстрелва предалите се в плен свои военни

Украинската армия стреля с артилерия по свои войници, взети в плен от опълченците. Това заяви пред RT председателят на президиума на Върховния съвет на Донецка народна република Денис Пушилин.

Той добави, че често войници на украинската армия преминават на страната на опълченците и в такива случаи Националната гвардия издава заповед да бъдат унищожени собствените военни. „Попаднали в плен, военните разказват такива неща, които още повече деморализират армията. Те не искат да воюват”, заяви представителя на ДНР.

При това, Пушилин предполага, че по този начин украинските военни преднамерено унищожават тези войници, които са готови да преминат на страната на опълченците. „Това е умишлено унищожаване на такъв голям брой военни, готови да минат на наша страна. Вече имаше такива случаи и в бъдеще те все повече ще се увеличават”, заяви той.

В същото време Пушилин отбеляза, че опълченците  унищожават предалите се и заловени в плен бойци от Националната гвардия, „които изпълняват всички заповеди, колкото и нечовешки да са те”.

Освен това, украинските власти винаги премълчават такива случаи и много често армията не разкрива данните за загубите от своя страна, за да не плаща компенсации на семействата на загиналите, допълни още Пушилин.

Представителят на ДНР разказа още, че украинските войници с измама са изпратени да воюват , като първоначално им е обещавано,че ще служат в спокойни региони. „Те ги лъжат и ги пращат в „горещата точка”. Лъжат роднините им – казват им, че ще служат в района ан Житомир”, поясни още Пушилин.