Пушилин: Действията на Киев доведоха до остра продоволствена криза

Киев обяви икономическа, енергийна и транспортна блокада на Донбас, като действията на Украйна доведоха до остра продоволствена криза. Това заяви представителят на ДНР на преговорите за урегулирането на ситуацията в Украйна Денис Пушилин.

„Украинската страна ни обяви не само икономическа блокада, но и енергийна и  транспортна. Регионът в голяма степен е на границата на оцеляването… Подобни действия… доведоха до остра продоволствена криза”, каза Пушилин по време на заседание на комитета в Съвета на Федерацията.

Министерството на извънредните ситуации на Русия (МИС) възнамерява да изпрати до края на март още два хуманитарни конвоя – на 19 и 26 март. Това съобщи в четвъртък пред журналисти заместник-началникът на ведомството Владимир Степанов.

„На 26 март ние планираме следващия, 20-ти конвой. Смятам, че за март това ще бъде последният”, каза Степанов.

Той разказа, че по стандартната схема спасителите доставят в югоизточната част на Украйна всички необходимо за местните жители – медикаменти, продоволствия и предмети от първа необходимост.

„ В процеса на работа ние разработваме тази тема. Животът в региона се възстановява, ние доставяме литература на учебните учреждения и ще продължим да го правим”, каза още Степанов.

Той отбеляза, че съставът на хуманитарните колони постоянно се коригира в зависимост от желанията на жителите на югоизточната част на Украйна.

По-рано той съобщи, че 19-тата поред колона ще бъде изпратена в четвъртък следващата седмица. От август миналата година колоните на МИС на Русия доставиха над 24 хил. тона хуманитарна помощ за жителите на Донбас.