Путин за 14-ти път ще проведе традиционната „Пряка линия“ с руските граждани

Днес в 12:00 часа на обяд започва тазгодишното издание на традиционната „Пряка линия с Владимир Путин“, в рамките на което руският президент ще отговаря на въпроси на граждани. Сред основните теми тази година са икономическата ситуация в страната и решаването на социалните и битовите проблеми на гражданите.

Предаването ще се излъчва пряко от телевизиите „Первый канал“, „Россия 1“, „Россия 24“, както и от радиостанциите “Маяк”, “Вести FM” и “Радио России”. Зрителите ще могат да гледат предаването и на сайта на „Пряка линия“ в интернет и в ефира на Обществена руска телевизия (ОРТ), предаде ТАСС.

Тазгодишната „Пряка линия“ ще бъде 14-та поред за Путин. Първото предаване е излъчено през 2001 г. През периода 2008-2011 г., когато Путин заема поста министър-председател, програмата носи името „Разговор с Владимир Путин. Продължение“.

Въпросите за предстоящата днес „Пряка линия“ започнаха да се събират седмица по-рано – от средата на деня на 7 април, като ден преди ефира въпросите надхвърлиха 1 млн. „Статистиката за обръщенията е изцяло съпоставима с предходните години“, каза пред журналисти прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, като поясни, че най-много въпроси са постъпили по телефона.

Освен чрез безплатно телефонно обаждане, въпросите си към Путин руснаците могат да зададат и чрез sms или mms-съобщения, както и чрез видеовръзка. Сайтът на програмата (moskva-putinu.ru) също предоставя възможност на руските граждани да отправят питането си към президента.

Едно от нововъведенията в тазгодишната „Пряка линия“ е възможността за изпращане на въпрос чрез специална група в социалната мрежа „ВКонтакте“, в която по думите на Песков, до момента са се регистрирали над 100 хил. души. Най-интересните и актуални въпроси ще бъдат зададени на президента в пряк ефир. Гостите в студиото в Гостини двор, сред които са известни политици и обществени дейци, също ще могат да се обърнат с въпросите си към Путин. Планирани са също така и преки включвания от различни точки на Русия, откъдето зрителите ще имат възможност да задават въпросите си в пряк ефир.

Водещи на предаването тази година ще бъдат Валерия Корабльова и Евгений Рожков.

Продължителността на общуването на Путин с руснаците не може да се прогнозира предварително. Рекордна продължителност „Пряка линия с Путин“ има през 2013 г., когато руският лидер отговаря на въпроси на зрители точно 4 часа и 48 минути. Миналогодишното му общуване с руснаците продължи 3 часа и 55 минути, припомня ТАСС.