Путин: Ще уважим волята на украинския народ

Санкциите ще се върнат като бумеранг към Европа, смята руският президент

Русия ще уважи волята на украинския народ на президентските избори. Но ще следи внимателно какво се случва там. Това заяви на икономическия форум в Санкт Петербург руският президент Владимир Путин, като подчерта, че в Украйна се води истинска гражданска война.

Москва би искала в Украйна „в края на краищата да настъпи мир, спокойствие и да се създадат условия за извеждане на страната от кризата“, каза той. Два дни преди президентските избори в Украйна руският държавен глава посочи, че кризата в бившата съветска република е резултат от отказа на бившия президент Виктор Янукович да подпише споразумение за асоцииране с Европейския съюз.

„Последва държавен преврат, подкрепен от нашите американски приятели и европейските партньори, и в крайна сметка настъпиха хаос и истинска гражданска война“, заяви Путин.

По думите му настоящите проблеми, свързани с Украйна и Крим, са предизвикани от липсата на доверие в света, цитира и ИТАР-ТАСС изказването на Путин. По думите му в Крим Русия осигурила свободно изразяване на волята на гражданите.
„Ако не бяхме направили това, щеше да има по-големи трагедии от тези, които виждаме в някои градове на Украйна, като например в Одеса, където живи хора бяха изгорени. Не допуснахме такава трагедия в Крим и смятам, че постъпихме правилно“, посочи президентът.

Владимир Путин заяви още, че санкциите, наложени на Русия заради кризата в Украйна, ще имат ефекта на бумеранг за Запада, предаде Ройтерс. Критикувайки САЩ, Путин отбеляза, че идеята за еднополюсен свят се е провалила и приветства европейските компании за прагматичния подход към Русия. Въпреки това президентът заяви, че Европа е най-важният партньор на Русия и се надява на съдействие с ЕС в бъдеще.

Чужди наемници се биели за Киев

В Украйна на страната на киевските власти се бият десетки наемници от чужбина, обяви високопоставен представител на руската армия.

На конференция по сигурността, която се провежда в Москва, началникът на Генералния щаб Валерий Гeрасимов съобщи, че разполага с достоверна информация за участието на военни компании на страната на властите в Киев. „Десетките наемници, сред които има и американци, участват във военните действия в Югоизточна Украйна“, твърди руският военен. По думите на генерал Герасимов, за разлика от оранжевата революция конфликтът в Украйна сега вече е преминал във фазата на вътрешнодържавно въоръжено противопоставяне и на практика е прераснал в гражданска война. Той сравни събитията в Украйна с „арабската пролет“, посочвайки, че и в двата случая решаваща роля за свалянето на правителствата са имали екстремистките организации и техните добре подготвени и въоръжени отряди.
В началото на месеца немските „Билд ам Зонтаг“ и „Шпигел“ написаха, че на страната на украинските власти се бият 400 наемници от САЩ.

В същото време командирът на т. нар. Армия на Югоизтока обяви, че военните, които се сражават срещу опълченците, съвсем не са украински. „Крещяха ни: „Руснаци, предайте се!“, с полски акцент. Това са наемници. Съществува информация, че има и жени снайперисти“, сподели той, цитиран от LifeNews.

На същата конференция руският външен министър Сергей Лаворов отново обвини Запада за кризата в Украйна. По думите му предизвикването на „цветни революции“ отвън само увеличава горещите точки по света.