Путин ще се срещне с Орбан в Унгария на 2 февруари

Руският президент Владимир Путин е очакван на 2 февруари в Унгария, където ще се срещне с премиера Виктор Орбан с цел укрепване на връзките между двете страни, съобщи унгарското правителство, цитирано от Франс прес.

Лидерите ще обсъдят обществено-политически и икономически въпроси, заяви началникът на кабинета на Орбан Янош Лазар.

2017-а „ще е важна година във външната политика, и то не само заради новия американски президент или Брекзита. На мястото на многостранното сътрудничество започва ера на двустранно сътрудничество“, заяви Лазар.

Орбан е смятан за един от главните съюзници на Путин в ЕС. През февруари 2015 г. той стана първият държавен или правителствен ръководител от ЕС, който прие руския президент след анексирането на Крим от Русия през 2014 г.

През 2015 г. унгарският премиер посети Москва. Той призовава за отмяна на санкциите, които ЕС наложи на Русия заради анексирането на Крим.

Унгарският външен министър Петер Сиярто ще направи работно посещение в Москва на 23 януари и ще се срещне с руския си колега Сергей Лавров, съобщи говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Лавров и Сиярто ще продължат обсъждането на актуални въпроси от двустранните отношения и ще обменят мнения по международни въпроси като борбата с тероризма, отношенията с ЕС и НАТО, миграционната криза в Европа и положението в Украйна, уточни Захарова.

Източник: Дарикнюз