Путин ще се вози в 6-тонна лимузина

До 2017 г. руският президент Владимир Путин ще се вози в нова 6-тонна лимузина, родно производство, предаде агенция ТАСС.

Техническата разработка за новия свръхмодерен автомобил, включително за съпровождащите го лека кола, джип и микробус, вече е приключена, съобщи Алексей Боровков, ръководител на проекта „Кортеж“.

„Това ще бъде най-големият, тежък около 6 тона, но маневрен и свръхмощен луксозен автомобил с двигател 800 конски сили. Колата ще бъде най-сигурната в света“, казва Боровков.

Основна причина за тежестта на луксозното возило в сравнение с обикновена кола е използването на бронирани каросерия и стъкла.

лимузина Путин

„До приключването на работата по автомобилите дизайнът и производствените технологии ще се усъвършенстват непрекъснато и по-нататък ще имаме основа за нови варианти. Например джипът от този клас, разбира се, с по-малко екстри, ще бъде пуснат в масово производство“, коментира още шефът на „Кортеж“.

Към разработката на двигателя ще бъде привлечен германският производител „Порше“, но от автомобилния гигант отказаха да коментират информацията.

В момента Путин ползва брониран „Мерцедес Пулман“, също както и германският канцлер Ангела Меркел. За сравнение американският президент Барак Обама се вози на брониран „Кадилак ДТС“ с мощност 640 к. сили.