Путин ще проведе преговори с турския президент

Руският президент Владимир Путин ще проведе преговори с турския си колега Реджеп Таийп Ердоган. Както поясни прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков, срещата ще се състои в „тесен и разширен формат“, предаде ТАСС.

Според информация от пресслужбата на Кремъл, турският президент ще пристигне на работна визита в Москва, за да участва в церемонията по откриването след реконструкцията на Московската съборна джамия. „Действително, президентът на Турция ще присъства на церемонията по откриването на джамията в Москва, и по този повод също така ще се състои срещата му с руския президент, ще се проведе двустранна беседа“, отбеляза Песков.

Путин и Ердоган се познават отдавна и постоянно поддържат тесни работни контакти. Русия и Турция също така имат широко поле на пресичащи се интереси. В частност, на предстоящите преговори страните ще обсъдят широк спектър от въпроси в политически и икономически план. Възможно е двете страни да обменят мнения относно ситуацията в Близкия Изток, както и да засегнат темата за създаването на газопровода „Турски поток“.

В хода на предходните срещи между двамата президенти, които се състояха през юни тази година в Баку и Пекин, Путин и Ердоган „отбелязаха като цяло позитивна динамика“ в рамките на икономическото сътрудничество. Въпреки това, двамата лидери бяха принудени да признаят известен спад в обемите на взаимната търговия. Темата за увеличаването на търговското сътрудничество също е актуална за двустранните отношения.