Путин ще отговаря на въпроси на гражданите в „Пряка линия“

За петнадесети път, откакто започна първият му президентски мандат, руският държавен глава Владимир Путин ще отговаря на въпроси на гражданите в така наречената „пряка линия“. От 12 ч. българско време в продължение на няколко часа Путин ще общува с руснаците в студиото, подбрани от организаторите, ще се свързва по „телемост“ с регионите и ще отговаря на писмени въпроси.

По време на изявата си, която ще бъде излъчвана от Първи канал, „Россия 1“, „Россия 24“ и няколко радиостанции, се очаква Путин да засегне и външнополитически теми като кризите в Сирия и Украйна, а според руски медии може дори да даде заявки за „предизборната си платформа.“

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че по-голямата част от въпросите, зададени на президента на Русия Владимир Путин на организираната по интернет „Пряка линия“ с гражданите на страната, могат да се решат от местните власти, пише Независимая Газета.
„Гражданите на Русия смятат, че им е по-лесно да се свържат с президента, отколкото с ръководителите на собствените им региони“, коментира Песков. „Такива въпроси, разбира се е болезнено да се четат. Социалните въпроси, както и преди остават на водещи позиции на дневния ред. Това са най-различни въпроси, свързани и със социалните грижи, и със заплатите, и с пенсиите, и с жилищните проблеми, и със здравеопазването“, посочи Песков.
Според него, броят на постъпилите към Путин въпроси по време на „Пряката линия“ е бил около 1, 6 млн. Песков добави, че „в значително по-малка степен“ гражданите на Русия се вълнуват от външнополитическите теми, в това число и тези, свързани със Сирия и с Украйна. „Бих казал, че те дори не са и на десето място“, посочи той.

Досега Путин е провел десет „преки линии“ в качеството си на премиер, а четири – като министър-председател. Изключенията бяха през 2004 г., когато вместо това даде пресконференция в Кремъл, и през 2012 г., след встъпването си в длъжност.