Путин ще обсъди с ръководството на Иран ситуацията в Сирия, атомната енергетика, ВТС и други теми

Руският президент Владимир Путин ще проведе в Техеран редица двустранни срещи, включително с президента на Ислямска република Иран Хасан Рухани и Върховния ръководител на Иран аятолах Али Хаменей. Преговорите ще се проведат в кулоарите на срещата на върха на Форума на страните-износителки на газ (ФСИГ), предаде ТАСС.

Руският държавен глава ще се срещне и с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов и с други лидери, участващи в срещата на върха.

Последната и единствена визита на Владимир Путин в Иран е през 2007 г.

Това ще бъде третата среща между Путин и Рухани за тази година, съобщи пред журналисти помощникът на руския президент Юрий Ушаков. С Хаменей руският лидер се е срещал само веднъж – преди осем години на Каспийската среща на върха в Техеран.

Голямо внимание на преговорите с иранското ръководство ще бъде отделено на актуалните международни проблеми – „разрешаването на конфликта в Сирия, реализирането на Съвместния всеобхватен план за действие по отношение на иранската ядрена програма, борбата с тероризма и в частност – противодействието на групировката „Ислямска държава“, посочи Ушаков.

В хода на срещата също така се очаква да се състои обмен на мнения по редица въпроси за двустранното сътрудничество – търговско-инвестиционното взаимодействие, атомната енергетика, добива на петрол и газ и военно-техническото сътрудничество, заяви още помощникът на руския президент.

В Кремъл подчертаха, че „руско-иранските отношения традиционно се основават на принципите на дружбата и взаимното разбирателство и носят многопланов и доверителен характер“.

По време на визитата на Путин в Техеран се очаква подписването на редица споразумения между Русия и Иран.

По думите на Ушаков, в двустранните преговори в Техеран ще участват и ръководителите на „Роснефт“ Игор Сечин и „Газпром“ Алексей Милер.

По време на беседата на руския лидер с президента на Туркменистан, поканен на срещата на върха в качеството на специален гост, ще бъдат обсъдени „всички актуални въпроси в областта на сътрудничеството“, каза още Ушаков.

В срещата на върха ще участват също и президентите на Боливия, Венецуела, Нигерия, Екваториална Гвинея и премиерът на Алжир. Останалите държави-членки на ФСИГ ще бъдат представени в Техеран на ниво министерства на енергетиката.

Ушаков не изключи, че освен планираните срещи в Техеран, Путин може да беседва и с други лидери.

Форумът на страните-износителки на газ се провежда в Техеран на 21-23 ноември. Темата на срещата на върха е „Природният газ – най-доброто гориво за устойчив ръст“.