Путин: ШОС се развива успешно и придобива все по-голяма значимост

Руският президент Владимир Путин отбеляза, че Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) се развива достатъчно успешно и придобива все по-голяма значимост. Това той заяви на среща с външните министри на страните от ШОС.

„Нашата организация се развива много успешно. Интерес към работата на Шанхайската организация за сътрудничество проявяват наши партньори от 12 страни, освен присъстващите днес членове на тази организация“, каза Путин.

Той напомни за уговорката да бъде разгледан въпросът за приемането в състава на ШОС на Индия и Пакистан. „Други страни също биха искали да укрепят контактите си с нашата организация и това е разбираемо, защото тя придобива все по-голяма и по-голяма тежест и все по-голяма значимост“, каза руският президент.

Путин поясни, че това се случва предвид факта, че ШОС се обръща към най-важните за страните-участнички и региона като цяло по въпросите за: сигурността, борбата с тероризма, противодействието на заплахите и организираната престъпност. „И разбира се, това са въпроси, свързани с развитието на икономиките на нашите държави“, отбеляза руският държавен глава.

Путин посрещна ръководителите на външнополитическите ведомства на страните от ШОС в руската столица, като подчерта, че тяхното съвещание по своята същност завършва голямата подготвителна работа за предстоящата среща на върха на Организацията в Уфа през юли.

На срещата на ШОС в Уфа през юли се очаква приемането на комплексна програма за развитие на организацията за периода до 2025 г. Това заяви по-рано генералният секретар на ШОС Дмитрий Мезенцев.

„Очакваното приемане на стратегия за развитието на ШОС, което ще се състои в Уфа – това не е просто документ, а в определен смисъл на думата – заявление за ново качество на влияние на регионалния и международния дневен ред“, каза той. При това, според него този документ ще бъде не конкретен план, а ще определи насоките, по които планира да излезе организацията към 2025 г.