Путин: Чернобил се превърна в сериозен урок за цялото човечество

Мащабите на Чернобилската катастрофа са сведени до минимум единствено благодарение на самоотвержеността на специалистите, изпълняващи гражданския си дълг, заяви руският президент Владимир Путин, предаде ТАСС.

„Чернобил стана сериозен урок за цялото човечество, а последствията от него и до сега се отразяват и на природата, и на човешкото здраве. Мащабите на трагедията можеха да са далеч по-големи , ако не бе безпрецедентната храброст и самоотверженост на пожарникарите, военнослужещите, специалистите и медицинските работници, които с чест изпълниха своя професионален и граждански дълг. Мнозина от тях жертваха живота си за спасението на другите“, се казва в телеграмата към участниците в ликвидацията на последствията на аварията в Чернобил, публикувана на сайта на Кремъл.

„Ние с пълно право считаме участниците в ликвидирането на последствията от тази страшна катастрофа за истински герои и се покланяме пред светлата памет на загиналите“, заяви Путин.

Днес се навършват 30 години от аварията в Чернобилската атомна електроцентрала, която според оценка на специалистите, е най-голямата ядрена катастрофа в историята на човечеството, припомня ТАСС.

В целия регион в радиус от 30 километра от АЕЦ след катастрофата са евакуирани над 115 хил. души, а в ликвидирането на последствията са участвали повече от 600 хил. съветски граждани.