Путин цитира Висоцки в отговор на доклада на вицепремиера за преговорите в Давос

Руският президент Владимир Путин на шега посъветва вицепремиера Юрий Трутнев, оглавяващ руската делегация на световния икономически форум в Давос да „бъде по-внимателен“ в дискусиите с чуждите партньори, предаде ТАСС.

„Показах бицепс без да искам, даже сакото си свалих…“ („Обнажил я бицепс ненароком, даже снял для верности пиджак“ – цитат от творбата на Висоцки „Честта на шахматната корона II“ -бел. ред.).

„Това Висоцки може би е изпял за вас?“, попита държавният глава Трутнев, след като изслуша доклада му за преговорите в Давос по въпросите за отношенията на Русия с европейските партньори.

Путин е известен с любовта си към джудото, Трутнев пък има черен пояс по карате, припомня ТАСС.

„Доста остри нападки“

По време на съвещанието Трутнев информира Путин за преговорите си в Давос по въпросите за взаимодействието между Русия и европейските страни, включително и по проблема със санкциите, за ситуацията на световните пазари на петрол и за подкрепа на компаниите, желаещи да инвестират в руската икономика.

„Имах редица срещи с колеги от европейските правителства, на които бяха поставени основно два въпроса. Първият – че икономиката им вече търпи загуби от санкциите срещу Русия и те смятат, че трябва да се организират дейности, за да се сложи край н тези санкции възможно най-бързо“, каза Трутнев.

По думите на вицепремиера, той е отстоявал руската позиция по въпроса за украинската криза, отговаряйки на „доста остри нападки“, в частност, от страна на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и украинския президент Петро Порошенко.