Путин: Хитлеристката авантюра се превърна в ужасен урок за цялото човечество

Руският президент Владимир Путин е убеден, че Втората световна война се е превърнала в урок за цялото човечество, а сега историята отново призовава към разум.

„Днес, отбелязвайки този свещен юбилей (70 години от Победата), ние отново осъзнаваме цялата грандиозност на победата на нацизма, гордеем се, че именно нашите бащи и деди успяха да преодолеят, съкрушат и унищожат тази тъмна сила“, заяви руският президент в словото си на Парада на победата в Москва.

По неговите думи „и сега, след 70 години, историята отново и отново призовава нашия разум и нашата бдителност“. „Ние не трябва да забравяме, че идеите за расово превъзходство и изключителност доведоха до най-кръвопролитната война“, убеден е Путин.

Руският лидер напомни, че във войната е било въвлечено почти 80% от населението на земята и бяха окупирани много държави в Европа“.

„Съветският съюз пое върху себе си най-жестоките удари на врага, тук бяха концентрирани елитните групировки на нацистите, беше съсредоточена цялата им военна мощ, тук се разиграха най-крупните по количество на войски и техника решаващи битки на Втората световна война“, подчерта президентът на Русия.

Путин отбеляза и приносът на съюзниците от антихитлеристката коалиция и антифашистите от различните страни. Русия е благодарна на народите на Великобритания, Франция и Съединените Щати, на антифашистите от различни страни, заяви още държавният глава.

Путин отново заяви в словото си по случай 70-тата годишнина от Победата във Великата Отечествена война, че именно Червената армия и съветският народ са принесли решаващият принос в тази победа.

„Естествено, именно Червената Армия в резултат на съкрушителния щурм на Берлин постави победната точка във войната с хитлеристка Германия“, заяви Путин.

Той припомни, че „за свободата на родната земя се е борил целият многонационален народ, всички са носили тежкото бреме на войната и всички заедно са извършили безсмъртен подвиг за спасяването на Отечеството, определили са изхода на Втората световна война, освободили са от нацистите европейските народи“.

„И където и да живеят днес ветераните от Великата Отечествена война, те трябва да знаят, че тук, в Русия, ние високо ценим тяхната издръжливост, храброст и вярност на фронтовото братство“.

Воините от Великата Отечествена са показали пример за благородство и истински патриотизъм, заяви руският президент в речта си на парада на Победата на Червения площад в Москва.

„Нашите бащи и деди са преживели непоносими страдания, лишения и загуби. Работили са на предела на силите си. Воювали са, без да щадят живота си. Показали са пример за благородство и истински патриотизъм“, подчерта той.

„Ние се прекланяме пред всеки, който с цената на живота си е бранил всяка улица, всеки дом, всяка граница на Отечеството. Кой е загинал в жестоките боеве край Москва и Сталинград, на Курска дуга и Днепър. Кой е умрял от глад и студ в непокорения Ленинград. Бил е измъчван с концлагерите, в плен, в окупацията. Ние прекланяме глави пред светлата памет на синовете, дъщерите, бащите, майките, дядовците, мъжете, жените, братята, сестрите, роднините и приятелите. Всеки, който не се е върнал от войната. Всеки, който вече не е сред нас“, подчерта руският държавен глава.

Президентът поздрави чуждестранните гости, присъстващи на парада и изрази особена признателност към представителите на страните, които са се сражавали в борбата срещу нацизма и милитаризма. „Заедно с руските военни по Червения площад ще преминат парадни разчети на още десет държави. Това са представители на Азербайджан, Армения, Беларус, Киргизия, Казахстан, Таджикистан. Техните деди и прадеди са били рамо до рамо и на фронта, и в тила“, добави Путин.

Той отбеляза също така и ролята на Китай, който „също както и Съветският съюз е загубил в тази война много и много милиони хора и през който е преминал основният фронт на борбата с милитаризма в Азия“.

Путин отбеляза и огромният принос на народите на Индия, Сърбия и Монголия. „И сега в единен параден строй вече са внуците и правнуците на военното поколение. Денят на Победата е наш общ празник. Нали Великата Отечествена война е била битка за бъдещето на цялото човечество“, подчерта руският държавен глава.

Владимир Путин счита за опасни опитите за създаване на еднополярен сват. Той подчерта, че през последните десетилетия все по-често се игнорират основните принципи на международното сътрудничество, които са „били изстрадани от човечеството след глобалните изпитания на войната“.

„Ние видяхме опити за създаване на еднополярен свят. Виждаме как набира обороти силовото блоково мислене. Всичко това подкопава устойчивостта на световното развитие“, заключи президентът.

Руският лидер е уверен, че „наша обща задача трябва да стане създаването на система за равна сигурност на всички държави в свят построен на неблокова основа“, изтъкна Путин. „Това трябва да е система адекватна на съвременните заплахи. Само така ние ще гарантираме мира и спокойствието на планетата“, каза в заключение президентът.

Руският държавен глава счита, че създадените след Втората световна война институти за международно право са доказали своята ефективност. „Бе създадена Организацията на Обединените Нации. Сформирана бе система за съвременно международно право. Тези институции доказаха на дела своята ефективност в разрешаването на спорове и конфликти“, каза Путин.

Внуците и правнуците на ветераните от Великата Отечествена война уверено поддържат нивото на високата летва, вдигната от техните предци, счита руският президент.

Обръщайки се към ветераните от централната трибуна на парада на Победата на Червения площад, държавният глава отбеляза: „Вие сте главните герои на великия Ден на Победата. Вашият подвиг е предопределил мирния, достоен живот за много поколения. Дал им е възможността да творят и смело да вървят напред“.

„И днес вашите деца, внуци и правнуци уверено държат тази победна висота: трудят се за настоящето и бъдещето на своята страна, предано служат на Отечеството, с чест отговарят на сложните съвременни предизвикателства, гарантират успешното развитие, могъществото и разцвета на нашата Родина, на нашата Русия“, подчерта Путин.

Руският президент завърши речта си с думите: „Слава на народа-победител! Честит празник! Честит ден на Великата Победа! Ура!“.