Путин утвърди новата версия на Морската доктрина на Русия

Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин заяви, че президентът Владимир Путин е приел новата Морска доктрина на Русия, съобщи РИА Новости.

„Днес президентът съобщи, че е утвърдил Морската доктрина“, каза Рогозин пред журналисти.

По думите му, внасянето на промени в доктрината е нужно, заради промяната на политическата обстановка в света, с особен акцент на атлантическото и арктическо направление.

„Причините за приемане на новата доктрина са промените в международната политическа ситуация и обективното укрепване на Русия като велика морска държава“, добави Рогозин.

Според обновената Морска доктрина, развитието на инфраструктурата на Черноморския флот в Крим е от първостепенно значение, заедно със Северния флот, за гарантиране на сигурността на РФ в океанските и морските пространства, пише „Руски дневник“.

Както се посочва в документа, основната политика на Русия в Черно море ще стане ускореното възстановяване и укрепване на стратегическите позиции на Русия, както и подкрепа за мира и стабилността в региона. Дават се конкретни указания за постигането на тези цели и се поставя конкретна задача пред Черноморския флот да усъвършенства своите сили и да развива инфраструктурата в Крим и по крайбрежието на Краснодарския край.

В доктрината се посочва, че „определящ фактор в отношенията с НАТО продължава да остава неприемането от Руската Федерация на плановете за придвижване на военната инфраструктура на Алианса към нейните граници и опитите да му се придадат глобални функции“.

Особено място в доктрината е отделено на военноморското присъствие на Русия в Атлантика и Арктика. Интересно е, че за решаването на тези задачи се предвижда привличането и на Северния флот, а пред него се поставят редица уникални и изключително важни задачи в Атлантика.

Акцент се поставя и на развитието на приятелските връзки с Китай и Индия.

Един от ключовите моменти в новата доктрина е технологичната независимост на руското корабостроене, която е определена като необходимо условие за решаването на задачите, поставени в доктрината.