Путин: Украйна се обърна към терора

Руският президент Владимир Путин реагира остро на опита за терористични актове в Крим от страна на диверсионни групи, подготвени от министерството на отбраната на Украйна, предаде РИА Новости.

Руският лидер нарече случилото се „глупава и престъпна акция“ и подчерта, че в създалата се ситуация няма смисъл да се провежда среща в „нормандски формат“.

Путин нарече случилото се в Крим „изключително опасна игра“ и констатира, че Украйна, вместо да търси път към мирното регулиране на ситуацията, е преминала към практиката на терора.

Той подчерта, че в този контекст Москва разглежда и покушението срещу лидера на ЛНР Игор Плотницки.

„На пръв поглед това сякаш е престъпна акция. Глупава, защото е невъзможно да повлияеш положително на хората, живеещи в Крим, по такъв начин, а престъпна, защото можеха да загинат хора“, заяви руският президент.

Единственият смисъл от подобни акции, според руския лидер, е отвличането на вниманието на жителите на Украйна от бедственото положение на икономиката в страната, от хората, които са завзели властта в Киев и продължават да грабят собствения си народ.

Путин подчерта, че Русия не смята да си затваря очите за смъртта на двамата свои военнослужещи. „Искам да отбележа, че от руска страна има загуби, убити са двама военнослужещи. Ние, безусловно, няма да подминем такива неща“, заяви руският президент.

Той добави, че Русия ще направи всичко за гарантирането на сигурността на гражданите и обектите от инфраструктурата, като за тази цел ще бъдат предприети „сериозни допълнителни мерки – технически и не само“.

Според Путин след вчерашните събития в Крим срещите в „нормандски формат“ са безсмислени.

„Тези, които подкрепят днешните киевски власти трябва да решат какво искат – клиентите им да продължат да се занимават с провокации от подобен тип или реално мирно урегулиране на ситуацията“, подчерта руският президент.

Той изрази надежда, че съюзниците на Украйна най-накрая ще предприемат конкретни стъпки за оказване на натиск върху киевските власти.