Путин уволни обвинения в корупция министър на икономиката

Руският президент Владимир Путин освободи от длъжност министъра на икономическото развитие на Русия Алексей Улюкаев заради загуба на доверие, съобщи прес секретарят на държавния глава.

Следственият комитет на Русия съобщи, че срещу Улюкаев е започнало дело по обвинение в получаване на подкуп. От публикувания на сайта на СК текст става ясно, че на 14 ноември 2016 г. министърът е получил подкуп в размер на 2 млн. долара от компанията „Роснефт“ за положителната си оценка, позволяваща на тази компания да сключи сделка за придобиването на държавния пакет от акции на „Башнефт“.

От банка ВТБ, начело на чийто управителен съвет беше Улюкаяв, заявиха, че не са получили възражения по приватизацията на контролния пакет акции на „Башнефт“ от страна на правоохранителните органи.

Срещу него е възбудено съдено преследване за получаване на подкуп в особено големи размери. Максималното наказание за това престъпление, ако бъде доказано в съда, е глоба в размер 80-100 пъти размера на взетия подкуп, лишаване от право за заемане на определени длъжности в срок от 8 до 15 години и лишаване от свобода за 8 до 15 години. Спрямо Улюкаев са предприети необходимите оперативно-следствени действия. Той е под домашен арест до 15 януари.

Източник: БГНЕС