Путин: С Ердоган търсим нови хоризонти

Руският президент Владимир Путин ще посети Анкара през декември, пишат турските медии.
„С президента на Турция Реджеп Ердоган ще договорим нови измерения на двустранното ни сътрудничество и нови по-високи хоризонти. Целта е да постигнем още по-качествени връзки, особено в енергетиката, както и в други стратегически области“, казва Путин по време на приема си в Кремъл пред новите 15 посланици в Москва. Сред тях са и посланикът на Турция Юмит Ярдъм, и на САЩ Джон Тефт.

Путин допълва убедеността си, че новите цели на Русия и Турция ще осигурят динамичен напредък за бъдещето на двете държави. „Готови сме да си сътрудничим със САЩ на основата на взаимните интереси, но не трябва да се нарушава принципът за ненамеса във вътрешните работи на другия. В името на сигурността и стабилността на нациите Русия и САЩ имат отговорности в борбата с новите предизвикателства“, напомня Путин. Той визира обтегнатите доскоро отношения с Америка около коалицията на НАТО-вските държави срещу терористите от Ислямска държава, с която Турция трудно постигна съгласие.

През декември Владимир Путин ще посети и Ташкент, където с узбекския президент Ислам Керимов ще се договорят за повишаването на стабилността в Средна Азия. /Днес+