Путин с визита в Белград на 16 октомври

Руският президент Владимир Путин, който вчера поздрави зоолозите за Деня на тигъра, ще посети Сърбия за празненствата за 70-ата годишнина от освобождаването на Белград по време на Втората световна война. Това съобщи руският министър на външните работи Сергей Лавров на пресконференция в рамките на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Празненствата са предвидени за 16 октомври в Белград.

По време на визитата си Путин ще обсъди с домакините общите двустранни проекти. „Няма никакво съмнение, че в списъка имаме много сериозни общи проекти – икономически и инвестиционни. Има какво да говорим и анализираме“, подчерта още Лавров. Той разкритикува президента на САЩ Барак Обама за думите му от трибуната на ООН, че Русия е сред основните заплахи за света наред с ебола и тероризма. Руският първи дипломат изрази увереност, че светът не споделя мнението на Обама, както и, че Русия е готова да работи равноправно със САЩ, когато те узреят за това.

Русия ще направи всичко за продължаване и извеждане до успешен край на мирния процес в Украйна, обеща Лавров. Той отбеляза, че главното, което може да направи външнополитическата служба на ЕС за уреждане на конфликта, е да не се меси. Като отложи за 2016 г. прилагането на споразумението за асоцииране с ЕС, Украйна се върна там, откъдето тръгна. Единствената разлика са няколко хиляди човешки живота, каза Лавров. Той определи разширяването на НАТО като грешка и в известна степен – провокация и нарушаване на задължения.

/Стандарт/