Путин: Съжаляваме, че Турция дава неясни обяснения за сваления самолет

Руският президент Владимир Путин съжалява за това, че Турция, вместо съвместна работа с цел избягването на трагедии, подобни на случилата се със Су-24, дава неясни обяснения и „дори не може да се извини“, предаде РИА Новости.

Путин изключи възможността Турция да не е знаела, сваляйки Су-24, че това е руски самолет, тъй като той е имал опознавателни знаци.

„По повод на нашите самолети, които уж турските ВВС не за разпознали – това е изключено, невъзможно. Те имат опознавателни знаци, които се виждат добре. Това са именно наши самолети, а не някакви други“, каза Путин на пресконференция след преговорите с френския си колега Франсоа Оланд в четвъртък вечерта.

„И второ – аз вече казах и още веднъж искам да кажа: ние предварително, в съответствие със споразумението с американската страна, предадохме информация за това къде ще действа нашата авиация, на какви ешелони, къде и по кое време“, отбеляза руският президент.

Той подчерта, че в дадения случай Русия е изхождала от това, че Турция е член на действащата коалиция и „трябва да знае, че там работи именно руската авиация“.

„Каква друга? Ако бяха разбрали, че е американски самолет, щяха да го ударят ли? Всичко това се глупости. Това са извинения. Много жалко, че вместо да се справим със случилото се сериозно, да работим над това подобни инциденти да не се случват никога повече, ние слушаме такива неясни обяснения и изказвания за това, че дори няма за какво да се извинят“, подчерта Путин.