Путин: Четири страни се присъединяват към ШОС в качеството на партньори

Руският президент Владимир Путин заяви, че Азербайджан, Армения, Камбоджа и Непал се присъединяват към ШОС в качеството на партньори в организацията, съобщи РИА Новости.

„Азербайджан, Армения, Камбоджа и Непал се присъединяват към семейството на ШОС в качеството на партньори по диалога“, заяви руският президент.

Той също така разказа за заинтересоваността на други страни да участват в работата на ШОС. „Още цяла редица държави са проявили интерес за включването под една или друга форма в Организацията. Внимателно и с отчитане на реалностите ще разгледаме техните кандидатури“, увери Путин, като подчерта, че „един от приоритетите на дейността на ШОС продължава да бъде гарантирането на сигурността на пространството и външните граници на ШОС“.

Освен това, руският президент заяви, че за първи път организацията започва процедура по прием на нови членове.

„За първи път от съществуването си Организацията започва процедура по прием на нови членове – Индия и Пакистан”, добави Путин.

По-рано президентът на Узбекистан Ислам Каримов по време на среща с руския държавен глава заяви, че встъпването в ШОС на страни, притежаващи ядрено оръжие, ще промени баланса на силите в света.