Путин сложи край на споразумението със САЩ за утилизация на плутония

Руският президент Владимир Путин подписа федералния закон, с който се прекратява действието на споразумението между Русия и САЩ за утилизация на оръжейния плутоний. Документът бе публикуван на официалния интернет-портал за правна информация, съобщава Газета.ру , цитирано от Руски дневник

„Прекратява се действието на споразумението…поради настъпилата коренна промяна в обстоятелствата и възникването на заплаха за стратегическата стабилност в резултат на неприятелските действия на САЩ спрямо Русия“, се казва в текста на закона.

В документа се посочва, че сред причините за прекратяване на споразумението са и неизпълнените ангажименти от американска страна по утилизацията на остатъчния оръжеен плутоний.

В параграф 1, ал. 2 на закона се казва, че решението за възобновяване на действието на споразумението се взима лично от президента на Русия.

Документът бе приет от Държавната дума на 19 октомври и одобрен от Съвета на Федерацията на 26 октомври 2016 г. Законът влиза в сила след публикуването му в държавен вестник.